Исламски свијет поздравља избор новог папе

Муслимански свијет данас је изразио наду да ће имати боље односе с Ватиканом избором новог папе Фрање, после година затегнутих односа с Римокатоличком црквом за вријеме понтификата Бенедикта XVI, који се сматрао непријатељски расположеним према исламу. Организација исламске сарадње (ОИЦ) и највећа организација сунитских муслимана Ал-Азар су на избор аргентинског кардинала Хорхеа Бергоља реаговали сличним […]

четвртак, март 14, 2013 / 20:24

Муслимански свијет данас је изразио наду да ће имати боље односе с Ватиканом избором новог папе Фрање, после година затегнутих односа с Римокатоличком црквом за вријеме понтификата Бенедикта XVI, који се сматрао непријатељски расположеним према исламу.

Организација исламске сарадње (ОИЦ) и највећа организација сунитских муслимана Ал-Азар су на избор аргентинског кардинала Хорхеа Бергоља реаговали сличним саопштењима у којима су поздравили његово именовање за бискупа Рима, јавила је агенција Франс прес.

Екмеледин Ихсаноглу, генерални секретар ОИЦ, коју чини 57 земаља чланица, у честитки папи изразио је наду да ће „односи ислама и хришћанства постати срдачни и искрено пријатељски” за вријеме његовог понтификата.

Он је додао да је ОИЦ током последњих осам година стално позивао на „историјско помирење ислама и хришћанства” и да је напорно радио како би пропагирао ту идеју.Оставите одговор