Исламска конференција против војне интервенције у Либији

Организација исламске конференције противи се било каквој војној интервенцији у Либији док међународна заједница размишља о забрани летова над либијском територијом. "Дозволите да подвучем наше неслагање са сваком војном интервенцијом у либијској ситуацији", рекао је генерални секретар ОИЦ Екмеледин Ихсаноглу у Савету УН за људска права, у Женеви. Он је рекао да све опције треба […]

уторак, 1 марта, 2011 / 18:33

Организација исламске конференције противи се било каквој војној интервенцији у Либији док међународна заједница размишља о забрани летова над либијском територијом.

"Дозволите да подвучем наше неслагање са сваком војном интервенцијом у либијској ситуацији", рекао је генерални секретар ОИЦ Екмеледин Ихсаноглу у Савету УН за људска права, у Женеви.

Он је рекао да све опције треба употребити за рјешавање овог сукоба мирним путем, без употребе силе.

Сједињене Државе јуче су објавиле да америчка војска распоређује ваздушне и поморске снаге око Либије, гдје је током насилне репресије режима Муамера Гадафија против побуњених цивила погинуло најмање 1.000 људи, наводи агенција Франс прес.

Државна секретарка Хилари Клинтон рекла је да се активно разматра опција забране летова у либијском простору да би се спречило да авијација либијског режима гађа цивиле.

Према дипломатским изворима у Бриселу, у Европској унији и НАТО-у у току су консултације о плановима могуће војне принуде обуставе летова изнад Либије. Циљ је да се снаге Гадафија натјерају да обуставе насиље над побуњеним либијским цивилима.

Секретар ОИЦ Ихсаноглу је рекао да побуна у арапском свијету показује да народ "тежи демократији, доброј владавини и људским правима и то треба поштовати".

"Вође у тим земљама и међународна заједница треба да рјешавају ту ситуацију уз стрпљење, мудрост и визију", рекао је Исханоглу.Оставите одговор