Иран повећао процену резерви нафте

ТЕХЕРАН – Иран је повећао процјену својих резерви нафте на ниво који ће га вратити на трећу позицију на свијету, након што је Ирак прошле седмице саопштио да је претекао свог сусједа. Те двије земље су, како указују аналитичари, у „конкурентском рату” око резерви , које се обично, уз друге критеријуме, као што су производни […]

понедељак, 11 октобра, 2010 / 22:40

ТЕХЕРАН – Иран је повећао процјену својих резерви нафте на ниво који ће га вратити на трећу позицију на свијету, након што је Ирак прошле седмице саопштио да је претекао свог сусједа.

Те двије земље су, како указују аналитичари, у „конкурентском рату” око резерви , које се обично, уз друге критеријуме, као што су производни капацитети, узимају у обзир при додјели квота у Организацији земаља извозница нафте (ОПЕК).

Ирански министар нафте Масуд Мирказеми је на данашњој конференцији за новинаре рекао да Иран посједује 150,31 милијарду барела у резервама, што је повећање у односу на претходну процјену од 138 милијарди барела и најавио да би цифра ускоро могла бити даље ревидирана навише.

Ирак је прошлог понедељка повећао процјену потврђених резерви нафте за четвртину, на 143 милијарде барела, чиме је претекао Иран и сврстао се на друго мјесто, после Саудијске Арабије, када су у питању конвенционалне резерве и на треће мјесто, после Венецуеле, ако се урачунају и неконвенционалне резерве.

Током иранско-ирачког рата 80-их година прошлог вијека Ирак је на састанцима ОПЕК захтјевао исту производну квоту као што је иранска, али је то питање ријешено тек после тог рата, када су неке чланице ОПЕК уступиле дио својих квота у корист Багдада, како би добио исту квоту као Иран.Оставите одговор