Ипак је дошао: Камо даље Игоре?

Сабор СНСД један је од најишчекиванијих политичких догађаја, а неприкосновен у категорији унутарстраначких дешавања.

субота, 25 априла, 2015 / 13:31


Многи су заинтересовани за исход сабора, највише због навода да у СНСД владају сукоби, од којих је највећи онај између предсједника Додика и Игора Радојичића. У више наврата су се појављивале информације о сукобу, Радојичићевом недолажењу на састанке странке, а затим су "праве вијести" постале фотографије да је врх СНСД сликан заједно у том и том угоститељском објекту.

Многи тврде да су сукоби предубоки, и да их је немогуће прикривати. Радојичић је према тим тврдњама маргинализован, и уколико против тога не иступи, биће политички сахрањен, те изгубити поштовање које има изван СНСД, сматраји тумачи најцрњих сценарија.

Рајко Васић, чију критичку анализу стања у СНСД је Радојичић подржао на твитеру, сматра да се ништа посебно неће десити на овом сабору. Васић је предлагао избор делегата који би био ближи изборној бази, на начин да би мјесни одбори одређивали делегате, што би по њему био демократски искорак. И у том случају фаворит би био Додик, сматра Васић, који сматра да је СНСД постао премасован да би био лидерска странка, и у којој би један човјек доносио одлуке и о најмањим ситницама.

У интервјуу за магазин Истина, Васић је рекао да не очекује никакве иступе из странке.

-Неће нико иступити. Нема се куд. А ништа се тиме не може постићи. Треба остати и борити се за реорганизацију – каже Васић.

Промјене не очекује ни Младен Иванић, предсједник ПДП. Он сматра да се у СНСД сви плаше Додика, и да ће сви они који су му наводна опозиција, погнути главе и чекати да СНСД изгуби позиције, али да они неће учествовати у рушењу.

-Сви ти људи који се представљају као нека опозиција ће сачекати, и кад СНСД изгуби изборе, покушаће да се представе као жртве режима. А нису жртве већ људи режима. Радојичић је у НСРС покривао све оно што је Додик од њега тражио, и да не говорим о другим – каже Иванић.

Коментатори несклони СНСД, попут Васковића, сматрају да би Радојичић недоласком послао јасну поруку. С обзиром да је Радојичић ипак дошао на Сабор, преостаје му само да на њему јавно иступи, а уколико то не учини, извршио је политичко самоубиство, износи тезу на свом блогу Слободан Васковић.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор