14:14 Пале, Мркоњић, Бања Лука: МУП РС подносио пријаве о кривичном дјелу "непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије"14:06 Бијељина добила новог прволигаша, Мићо части са 5.000 КМ13:41 Паралелна стварност и у ваше име: Џаферовић пише предсједнику Азербејџана и криви Јермене13:13 Јавио се спонзор: Ердоган каже да је вријеме за окончање јерменске окупације13:07 Њујорк Тајмс напада Трампа да није платио порез 10 година, он каже да су фејкњузери13:03 Министарство одбране Азербејџана пријети Јерменији "одговарајућом акцијом одмазде"12:53 Непрактичност азбукоубиства: Б или В?12:43 Дарко Ристов Ђого: Још двије цртице о Српству, небесима, етносу, етосу и Црној Гори12:35 Гради се нови мост у Рачи: Михајловићка и Поповић једини поменули Српску12:19 Коначно неко: Милош Ковић поднио пријаву против Николе Самарџића због одобравања геноцида над Србима

Инспекција затворила колосијек ЖРС за претовар руде боксита

Градска еколошка инспекција Бањалуке затворила је данас 20. колосијек у Бањалуци и манипулативни простор за претовар руде боксита у власништву Жељезница РС, гдје се налази ускладиштена ова руда, каже директор Секције за саобраћајно-транспортну дјелатност ЖРС Сретко Тубак. Еколошки инспектор никада није утврдио право чињенично стање – шта је то што није у реду и чиме […]

среда, 17 јуна, 2015 / 21:55

Градска еколошка инспекција Бањалуке затворила је данас 20. колосијек у Бањалуци и манипулативни простор за претовар руде боксита у власништву Жељезница РС, гдје се налази ускладиштена ова руда, каже директор Секције за саобраћајно-транспортну дјелатност ЖРС Сретко Тубак.

Еколошки инспектор никада није утврдио право чињенично стање – шта је то што није у реду и чиме ми то загађујемо околину – рекао је Тубак на конференцији за новинаре у Бањалуци и додао да 309 радника због ове ситуације може остати без посла.

Тубак каже да је ријеч о преседана, поготово ако се има у виду чињеницу да је то манипулативни простор Жељезница РС који је изграђен прије 44 године за претовар руде боксита на одређене локације, а не јавна саобраћајница.

Он тврди да је руда боксита коју је инспекција запечатила, односно око ње поставила траке, у власништву Рудника боксита Јајце, иако је сва “преписка” која се до сада одвијала ишла преко Рудника боксита Бањалука, који нема никакве везе са овом рудом.

– Жељезнице Српске су у свему овоме колатерална штета, због чега годишње трпе директне губитке прихода око два милиона КМ – истакао је Тубак.

Он је рекао да Жељезнице РС долазе у ситуацију да због овога неће моћи испоштовати уговорне обавезе са Рудником боксита Јајце и Алумином из Зворника да до краја године испоруче 200.000 тона руде.

Тубак је рекао да су ЖРС раније биле приморане да ангажују Институт за екологију и заштиту животне средине Републике Српске који им је доставио рјешење да су све референтне вриједности задовољавајуће.

Жељезнице РС саопштиле су поводом одлуке Градске еколошке инспекције Бањалука да затвори 20. колосијек и манипулативни простор за претовар руде боксита у Бањалуци, да је проблем у томе што је град дозволио бесправну градњу на жељезничком земљишту.

– Жељезнице РС имају еколошку дозволу за обављање дјелатности превоза а чији је саставни дио и претовар. Са друге стране, градски еколошки инспектор затражио је еколошку дозволу за складиштење боксита из Јајца, што Жељезнице сматрају непотребним – саопштено је из овог предузећа.

Жељезнице наводе да су мјештани који су се жалили градској управи Бањалука да им “праши” током претовара руде, бесправно изградили стамбене објекте на земљишту овог предузећа.

– Према Закону о жељезницама, без сагласности Жељезница РС није дозвољена било каква градња у појасу од 250 метара од пруге са једне и друге стране, осим ако није у служби жељезница – наводи се у саопштењу.

ЖРС истичу да се овом одлуком градске еколошке инспекције Бањалука, ремети извршење њиховог уговора са предузећем Алумина из Зворника, гуши привреда Српске, те стварају додатни губици за Жељезнице РС, преносе агенције.

.Оставите одговор