Инспекција: Васпитачи без стручне спреме, запошљавани мимо конкурса

Послове васпитача у предшколским установама у Српској обављају особе које немају прописану стручну спрему, а радници се у вртићима, као и наставници у школама, запошљавају без конкурса. Утврдила је то Републичка просвјетна инспекција, која је у првих шест мјесеци ове године обавила 635 контрола, а у 179 случајева пронашла неправилности. – Број дјеце у васпитним […]

понедељак, 18 августа, 2014 / 08:22

Послове васпитача у предшколским установама у Српској обављају особе које немају прописану стручну спрему, а радници се у вртићима, као и наставници у школама, запошљавају без конкурса.

Утврдила је то Републичка просвјетна инспекција, која је у првих шест мјесеци ове године обавила 635 контрола, а у 179 случајева пронашла неправилности.

– Број дјеце у васпитним групама није у складу са законом, васпитачи, стручни сарадници и остали радници запошљавани су без конкурса, а директор, васпитачи, стручни сарадници и сарадници нису обавили систематске љекарске прегледе – наведено је у саопштењу на сајту Инспектората РС.

Министар просвјете и културе РС Горан Мутабџија је рекао да подржава рад контролних органа. Говорећи о предшколском образовању, истакао је да је и Министарство неке ствари иницирало, прије свега кад су у питању приватне предшколске установе, у којима има људи који раде, а нису пријављени.

– И ми имамо неке примједбе и упућујемо инспекцијске органе да их провјере. Ријеч је о приватним установама. Али, потребна нам је помоћ и родитеља, јер они најбоље знају у којим условима њихова дјеца иду у вртиће – истакао је Мутабџија.

Када су у питању контроле у области основног и средњег образовања, инспектори су утврдили да се наставници примају у радни однос без конкурса и то најчешће превођењем рада са одређеног на неодређено вријеме.

– Школе ангажују наставнике из других школа на допуну норме, иако нису верификовани за тај предмет, а да претходно нису спровеле конкурсну процедуру – истакнуто је у саопштењу.

Додато је да су директори школа прије расписивања конкурса за попуну радног мјеста са пуном или непуном седмичном нормом распоређивали наставнике, односно стручне сараднике из других школа као “технолошки вишак”, а инспекција је утврдила да они нису могли бити технолошки вишак.

– Школе су издавале потврде о технолошком вишку, иако није спроведен поступак проглашења вишка – наведено је у саопштењу.

Контролама у области високог образовања инспектори су утврдили да се записници о испитима и пријаве за полагање испита не достављају уредно у студентску службу, да се испити полажу и мимо рокова те да испитни рокови не садрже два термина и да се евиденција не води у складу са важећим законима.

Казне

Просвјетна инспекција је с циљем отклањања неправилности издала 172 рјешења којима је наложено предузимање одређених мјера, док је због почињених прекршаја издато 16 прекршајних налога у вриједности 9.500 марака.Оставите одговор