Иницијатива да хашки затвореници казне служе у Србији

Српски званичници се спремају да поднесу нову иницијативу УН да Србија постане једна од 18 земаља у којој ће осуђени пред Хашким трибуналом моћи да служе казне, пишу београдске "Вечерње новости". "Српски званичници су, по овом питању, у контакту са правном канцеларијом генералног секретара, Саветом безбедности и Трибуналом. Тачно је да још од 2006. подносимо […]

субота, 18 јуна, 2011 / 12:57

Српски званичници се спремају да поднесу нову иницијативу УН да Србија постане једна од 18 земаља у којој ће осуђени пред Хашким трибуналом моћи да служе казне, пишу београдске "Вечерње новости".

"Српски званичници су, по овом питању, у контакту са правном канцеларијом генералног секретара, Саветом безбедности и Трибуналом. Тачно је да још од 2006. подносимо иницијативе да постанемо једна од земаља у којој ће они које је Трибунал осудио моћи да служе казне, али до сада није било резултата", рекао је шеф Владине канцеларије за сарадњу са Хагом Душан Игњатовић.

Портпарол Хашког трибунала Нерма Јелачић наводи да одлуку о томе гдје ће који осуђеник служити казну доноси искључиво предсједник суда, пошто се прије тога секретаријат Трибунала консултује са земљама са којима има потписане споразуме и за које постоји индиција да би примиле кажњенике.

"За сада, казне се не могу служити у земљама бивше Југославије, а ако УН промене тај налог, склопићемо споразуме и са бившим југословенским републикама", рекла је Јелачићева.

Да би Србија постала 18. земља у којој осуђеници из Хашког трибунала могу да служе затворске казне, неопходно је да генерални секретар УН донесе ново мишљење којим ће бити ван снаге стављено претходно, из 1993. године, пише лист.

"Новости" наводе да је приликом свих разговора власти Србије са страним представницима, укључујући и долазак предсједника Трибунала Патрика Робинсона у Београд прије две године, кад год би било покренуто ово питање, одговор био "нисте још ухапсили све бјегунце".

У међувремену, ситуација се промијенила утолико што је ухапшен Младић и зато се српски званичници надају да би и став генералног секретара и Савјета безбједности могли да се промијене, па се спремају да ових дана поднесу још једну иницијативу УН.Оставите одговор