Индонезија: Радикални свештеник осуђен на 15 година затвора

Индонезијски радикални свештеник Абу Бакар Башир осуђен је на 15 година затвора због повезаности са групом која покушава да економски дестабилизује земљу са најбројнијим муслиманским становништвом и уведе шеријатске законе. Аналитичари наводе да је изрицање затворске казне Баширу веома важан корак у напорима индонезијске владе да ослаби терористичке организације, али можда неће умањити пријетњу од […]

четвртак, 16 јуна, 2011 / 12:08

Индонезијски радикални свештеник Абу Бакар Башир осуђен је на 15 година затвора због повезаности са групом која покушава да економски дестабилизује земљу са најбројнијим муслиманским становништвом и уведе шеријатске законе.

Аналитичари наводе да је изрицање затворске казне Баширу веома важан корак у напорима индонезијске владе да ослаби терористичке организације, али можда неће умањити пријетњу од напада у Индонезији.

Башир нема велику подршку у Индонезији, али аналитичари сматрају да би пресуда против њега могла да подстакне неке радикалније исламисте од којих су неки већ најавили репресалије због убиства лидера Ал каиде Осаме бин Ладена.

Непосредно по изрицању пресуде Баширу широм индонезијске пријестонице пријављене су бројне пријетње бомбашким нападима.

"Што је тежа пресуда, тим боље, јер је то још један корак ка обуздавању радикализације младих људи. Уколико је Башар иза решетака то неће утицати на безбједносне ризике, али је тиме спријечен да шири говор мржње у својим проповједима", сматра шеф индонезијске противтерористичке агенције Ансјад Мбаи.

Полиција је пред изрицање пресуде радикалном свештенику појачала безбједносне мјере и око 2 900 полицајаца било је у суду, гдје су телефонске линије биле у прекиду док су бројни снајперисти заузели положаје на крововима околних зграда..

Башир је оптужен и да је помагао при организацији и финансирању кампа за обуку џихадиста, укључујући и чланове сваке познате индонезијске екстремистичке групације.