Инцко: Ера паралелних институција је прошла

Високи представник у БиХ Валентин Инцко саопштио је поводом одржавања Хрватског народног сабора да је "ера паралелних институција" остала у прошлости и да очекује да сарађује са свима који желе да поштују Дејтон. "Очекујем да и даље сарађује са свима, без обзира на то да ли су учествовали на јучерашњем Сабору или не, који су […]

среда, 20 априла, 2011 / 16:09

Високи представник у БиХ Валентин Инцко саопштио је поводом одржавања Хрватског народног сабора да је "ера паралелних институција" остала у прошлости и да очекује да сарађује са свима који желе да поштују Дејтон.

"Очекујем да и даље сарађује са свима, без обзира на то да ли су учествовали на јучерашњем Сабору или не, који су спремни да поштују Дејтон, владавину закона и да раде у оквиру институција БиХ, те остваре значајан напредак ка бољој будућности за све који живе у БиХ", истакао је Инцко.

Инцко сматра да су надлежне институције земље једино мјесто за доношење промјена.

"Усвајање уставних промјена у Парламентарној скупштини БиХ обезбјеђује механизме да БиХ и њени конститутивни народи и грађани направе значајне промјене. Надам се да ће власти на нивоу БиХ бити формиране без одлагања, те да ћемо бити свједоци значајног напретка у предстојећим седмицама и мјесецима", рекао је Инцко.

Он сматра да је БиХ сада, више него икад, потребан искрен дијалог широм политичког спектрума у оквиру институција БиХ које имају мандат да усвајају и проводе промјене, саопштено из ОХР-а.

Према његовом мишљењу, наредне три и по године представљају још једну шансу политичке класе БиХ да покаже да је у стању да оствари будућност и позитивне промјене какве желе грађани БиХ и да земљу поново доведе на пут ка евроатлантским интеграцијама.

"Напредак је могућ – напредак у отварању нових радних мјеста, на смањењу сиромаштва, у борби против корупције, на многим од легитимних питања о којима се говорило током јучерашњег скупа, као и напредак на томе да се БиХ учини земљом у којој Хрвати, Бошњаци, Срби и остали виде своју будућност", истакао је Инцко и додао да је предуслов да се ово оствари формирање Дома народа парламента БиХ и именовање Савјета министара БиХ.

Хрватски народни сабор јуче је у Мостару усвојио Резолуцију у којој се наводи да "детаљна реформа Устава БиХ, која ће обезбиједити институционалну равноправност и нову административно-територијалну организацију и укључивати федералну јединицу са хрватском већином, може гарантовати истинску равноправност хрватског народа".