Хрватска дијаспора се бори за равноправност Хрвата у БиХ

Представници хрватске дијаспоре поручили су данас у Мостару да ће тихом дипломатијом у земљама из којих долазе ширити истину о Хрватима у БиХ како би били равноправни са друга два народа и позвали Бошњаке да се не играју са судбином хрватског народа, већ да их пусте да бирају своје представнике. Предсједник Координације ХДЗ-а Сјеверне Рајне […]

недеља, 14 августа, 2011 / 06:27

Представници хрватске дијаспоре поручили су данас у Мостару да ће тихом дипломатијом у земљама из којих долазе ширити истину о Хрватима у БиХ како би били равноправни са друга два народа и позвали Бошњаке да се не играју са судбином хрватског народа, већ да их пусте да бирају своје представнике.

Предсједник Координације ХДЗ-а Сјеверне Рајне и Вестфалије Веселко Јовановић рекао је да ће се, као Хрват у исељеништву, трудити да се шири истина о Хрватима у БиХ и позвао Бошњаке да се не играју са судбином хрватског народа у БиХ, већ да пусте хрватском народу да бира своје представнике.

Предсједник Координације ХДЗ-а Аустралије и Новог Зеланда Анте Леко поручио је Хрватима у БиХ да нису сами већ да је уз њих 300 000 Хрвата Аустралије. "Боли нас што хрватске представнике бира други народ и тешко нам пада ситуација хрватског народа у БиХ, јер желимо да они буду равноправни и уживају своји на своме", рекао је Леко.

Представници хрватске дијаспоре из САД, Канаде, Шведске, Аустралије, Новог Зеланда, Њемачке и Хрватске састали су се данас у Мостару са челницима Хрватског народног сабора (ХНС) БиХ Драганом Човићем и Божом Љубићем с циљем, како је наведено, повезивања Хрвата широм свијета како би се помогло Хрватима у БиХ на политичком и економском пољу, а у том смислу планирано је отварање канцеларија ХНС-а у Бриселу, Вашингтону и Берлину.

Предсједник Главног вијећа ХНС-а БиХ Божо Љубић рекао је на конференцији за новинаре да је у плану и отварање финансијских институција које би економски потенцијал хрватске дијаспоре ставиле у функцију укупног развоја хрватског народног бића у БиХ и БиХ.

Он је нагласио да у овом тренутку постоји обострана жеља да се хрватска дијаспора значајније укључи у рјешење хрватског питања у БиХ.

Предсједник ХНС-а БиХ Драган Човић рекао је да је данашњи састанак прилика да се чују размишљања Хрвата који живе ван земље, а који прате сва дешавања у БиХ, као и да им се одговори на нека питања која их интересују. "То је уједно и прилика да искажемо своје ставове у вези са помоћи која би се могла направити у квалитетнијим односима између ХНС-а и свих Хрвата који живе ван БиХ", истакао је Човић, нагласивши да БиХ може преживјети једино као држава равноправних грађана.