Хронике спам мејла: Размаженост је невладинићка преголема

На Фронтал.РС влада апсолутна слобода говора, па нам није ни најмањи проблем објавити нечије потписано мишљење. Чак ни Невладинићима. Чак ни онима који неког блокирају на друштвеној мрежи, а онда га тамо извргавају хајкама и клеветама које он не може видјети. И такви су људска бића. И имају Уставом РС осигурана права.

уторак, март 9, 2021 / 20:09

Захваљујући захтјеву за објаву, обратили смо пажњу и поново прочитали текст на који се позива адвокат ефбиховског парарелигиозног покрета Правда за Давида. Нашли смо три типфелера, између осталог један и у наслову. Што је стварно наша срамота, поготово ово посљедње, те показатељ колико нам је предметни текст био битан.

Тек на обавјештење трећих лица да се води самопромотивна кампања и метанише о "клеветама", "забранама портала", "говору мржње" и сличним флоскулама Невладинића, а које госпођа која се тако измотава није блокирала на друштвеним мрежама, упутили смо позив Дани(ј)елу Симићу да и он провјери је ли добио нешто слично (јер редакција није).

У спам пошти електронског сандучета оснивача Фронтал.РС, пронађен је демант особе раније представљене као члан Tима за ревизију градоначелника Бање Луке. Једини жал да га објавимо, искључиво је у домену тога што се након тог чина не могу остварити јалове пријетње о тужбама. Њен демант објављујемо и јер се другачије не би могло прегледно и правовремено реаговати на низ лако провјерљивих неистина које у њему износи.

На инсистирање правног заступника Фронтал.РС, ми смо због изостанка придјева "бивша" учинили све како смо од њих инструисани и како налаже њихово тумачење Закона о јавном информисању, члан 28. Став 2. и Став 3.

Мада је тај закон тако савремен, да се у њему помињу само телевизија и штампа, они су сматрали да ни фотографије не би требале бити кориштене у сврху коментара.

Зато то обављамо овдје.

Но, прво демант

Јована Кисин Загајац, којој нисмо исправљали грешке, налази да је мудро рећи сљедеће:

Поштовани,

дана 08.03.2021. године на Вашем порталу објављен је текст под називом "Само се у БЛ право из СДП иде у власт: Ивана Марић на мети сарајстана" у којем тексту спомињете моје име, тј. име Јоване Кисин те нетачно ме сврставате у чланство политичке организације и на листе како сте написали "антисрпских странака" а које тврдње су нетачне и штете мом угледу.

Јована Кисин није политички активна, и није у власти, тј. не обавља нити једну јавну функцију нити је члан било које политичке организације. О томе сам се више пута јавно изјаснила.

Уколико не објавите демант и не исправите објављени текст, овај захтјев сматрајте опоменом пред тужбу.

Посебно напомињем да је главном уреднику портала Данијелу Симићу итекако позната чињеница да нисам члан СДП-а јер ме је по том основу већ јавно прозивао а којим путем му је написано да то није истина, а о чему такође постоји писани траг на друштвеним мрежама, који ће у случају судског спора послужити као доказ за мотив објављивања клеветничких садржаја.

Посебан апел овим путем упућујем и за говор мржње који је константно присутан у текстовима Фронтала РС те који је забрањен законом.

Сад истина

Било би заиста занимљиво видјети, како би суду госпођа Кисин Загајац објаснила откуд њено име и данас на званичној мрежној страници СДП, као кандидата за посланика у НСРС још од 2018. године? Уопште није јасно, којом логиком бивши члан неке партије жели да се провјерава да ли је она на списку кандидата овјерених у ЦИК или не, ако је већ годинама на сајту странке?

То је умишљање свог личног значаја и количине времена и труда који би неко требао да утроши. Уколико јој тај од СДП нетачно наведен податак "штети угледу", управо је њен посао да то појасни јавности и спријечи даље преношење на извору.

Кад тако ревносно реагује на наше повезивање њеног имена са ефбиховском странком, те у најкраћем року шаље захтјеве за демант и пријети тужбама, није јасно због чега није њих тужила годинама? Такав податак још увијек званично стоји код ове партије и једна је од првих одредница које се везују за њено име при претрази глобалне мреже.

Можда јер је по сопственим јавним признањима БИЛА ЧЛАН СДП, али је то престала бити релативно недавно за промјену идеолошких увјерења?

Опет, ми похваљујемо што се сада стиди чланства у овој антисрпској странци (без наводника) и то заиста штети угледу сваког Бањолучанина. Наша омашка да баш нагласимо како је "бивша СДП-овка", не мијења суштину предметног текста.

А она је да се у Бањој Луци огрешења о Српство у прошлости уопште не зарезују, док се у Сарајстану супротно итекако зарезује. До степена да потече крв.

Чланство у Тиму за ревизију није јавна функција са позиције власти?

Том врстом контрастирања, хтјели смо само нагласити колико је највећи град Српске неупоредиво толерантнија средина од свог еквивалента у Ефбиху, што госпођа Кисин Загајац можда покушава демантовати писањем против оснивача Фронтал.РС, на својим за јавност отвореним објавама на друштвеним мрежама?

Она тврди да "није политички активна, и није у власти, тј. не обавља нити једну јавну функцију, нити је члан било које политичке организације".

Из овога произилази да или она није члан Тима за ревизију како је званично објављено, или да тај тим није јавна, него приватна фунција у служби особе на позицији власти?

У том случају, предлажемо да тужи Драшка Станивуковића који је навео као члана поменутог тима, а да нигдје то није касније демантовао. Обзиром на њену ревност и брзину при демантовању Фронтал.РС, јер каже како такви наводи "штете њеном угледу", зашто до сада није нигдје демантовала градоначелника?

Брвно у оку својему

Уз побројано, навела је и бар двије недвосмислене лажи.

Дани(ј)ел Симић није "главни уредник" Фронтал.РС, како она тврди!

То је већ преко деценију Марко Шикуљак. Податак више него видљив у импресуму из којег је извукла адресу на коју се обратила Симићу, умјесто редакцији. То је мотив из неке личне опсесије, нетрпељивости или конфликта; какав нема везе с нама као колективом. Нама се требала обратити у жељи за демантом. Не Симићу.

За провјеру ове јавно изречене лажи у сврху напада на личност, довољан само један клик. Пошто то није урадила, а тражи такав третман од других позивајући на јавни линч, чак и најнепристраснијем посматрачу оставља сумњу у све остале информације које изговара Јована Кисин Загајац. И у деманту, и иначе.

У том смислу тек, пред судом би научнофантастичне жеље да неко одваја посебног времена и труда да се бави њеним ликом и дјелом, те провјерава да ли је истински била или не на листи своје бивше странке која тако и данас тврди на својој званичној страници, постају сасвим беспредметне.

Основ за тужбу због клевете, управо објавом њеног деманта, прелази на супротну страну!

О њеним мотивима, рекосмо, ми као колектив нећемо писати.

Доста са размаженошћу: Оно што вам се не допада да чујете, није говор мржње!

Не треба само приватне факултете кривити за нечије лоше образовање и нереалан поглед на свијет и своју позицију у њему. Томе на првом мјесту доприносе фондови земаља непријатељских ка Републици Српској, који производе такозване Невладиниће.

Тако особе без икаквих квалитета квалификују да представљају савјест заједнице и пресуђују о појавама у јавности. Наравно, преко медија који су основани и нетржишно финансирани из истих тих фондова. У овом случају, Јована Кисин Загајац иронију, сарказам, игру ријечи и сличне стилске фигуре, када се њој не свиђа оно што чита и како су употребљене, квалификује нетачно као "говор мржње".

То је не само необразован, односно нестручан приступ једном тексту, него истовремено на својој личној ФБ страници са које смо се преко трећих особа обавијестили о захтјеву за демант који смо једва нашли, она његује и управо потиче атмосферу хајке, неутемељено вријеђа, клевеће и користи мрзилачки говор против неистомишљеника.

Пријетње и позиви на забрану слободних и независних медија!!!

Наравно, она нигдје не износи ни један доказ, ваљда сматрајући да је њен лични утисак о нечему истовремено и објективна стварност. Не чуди зато што управо она етикетира, хушка и охрабрује јавно вријеђање и говор мржње према појединцу, чији јавни ставови јој се не допадају, а нема смислен одговор на исте.

О томе најбоље говори то, што је истовремено блокирала ту особу, те она не може видјети лажи и увреде на свој рачун. Онда му се обраћа на његову, а не редакцијску адресу, при чему он формално-правно ту нема никаквог посла и разлога да се помиње у јавности, јер није уредник. Није ни иницијатор, ни аутор текста.

Усљед превелике љубазности и држања принципа, оснивачу Фронтал.РС се са Невладинићима може десити само да зажали уколико их узме у заштиту. Они то доживљавају као слабост. Међутим, био је толико толерантан и пристојан да им писмо извади из смећа и препошаље онима који се тим баве.

И поред тога што сањати није забрањено, оно што је истински забрињавајуће у мисаоном конструкту бивше СДП-овке Кисин Загајац и свих који су јој идеолошки и оперативно блиски, јесте што се усуђује јавно рећи како ће дјеловати да се вјероватно једино истински слободно и независно гласило у Бањој Луци "забрани"?! И то због, можете мислити, њених ничим поткријепљених флоскула о говору мржње.

Тим више, јер опет фантазира умишљајући сопствену битност, умјесто себе као лакмус папир за идеолошку и политичку недосљедност у Бањој Луци. Републици Српској уопште. Клевеће како оснивач Фронтал.РС добија новац да пише ето баш против ње и неко му још на то све наручује текстове!?! То је управо нешто што она треба доказати пред судом.

Једва чекамо истражне налазе музиканта из Српца

Тако и њен (бивши) страначки друг из СДП, такође неостварених амбиција као музичар, не може ни порећи да је био на листи ове антисрпске политичке организације на посљедњим изборима.

Он, као њен носилац, јавно пријети да ће злоупотријебити функцију на коју је новоименован, те извршити ревизију финансијског пословања између Фронтал.РС и Града Бања Лука. (Ха, ха)

И то који је мотив? Разлог што се и он спомиње у тексту, а нема шта да демантује!

До крајњих граница насмијани његовим пријетњама, једва чекамо јавну објаву обећаних налаза Дарија Сандића. Бившег помоћника СНСД-овог министра Проке Драгосављевића у Влади РС, када је само министарство добило негативан ревизорски извјештај. Чим је добио опет мало власти, одмах се разбахатио личним обрачунима?

Можда овај музикант са инстант-основаног и исто тако угашеног фестивала у Српцу, то ради у нади да су сви као он, па да се плаше лијечења његове личне фрустрације, покушајем гушења слободе говора и мисли?

Нису. Срећом по цјелокупно друштво. Ако је ко писао о томе да се у Аквани краде и стварају губици, а о осталим градским марифетлуцима да не причамо, онда је то Фронтал.РС.

Надамо се зато да Сандићеви мотиви нису и колективни принципи, по којим се послагују истражни приоритети Тима за ревизију?Оставите одговор