08:50 Градска управа БЛ позива на вакцинацију Синовцем08:39 Амбасада Руске Федерације: По Инцковом тумачењу, могао би узети калашњиков, побити све посланике НСРС и бити у праву16:32 Шарганова нула: Гдје то Додик/Шаровић иду на територију Ефбиха, да славе оснивање неке јединице ВРС?16:03 Украјина шаље мировне снаге у БиХ, јер им војска код куће не зна шта ће од смирености15:22 Љубиша Петровић отворио врата бијељинске градске управе седми пут15:17 Шаровић за добродошлицу: Представник је озбиљне земље, однос ка њему зависиће од његовог понашања15:13 Додик за добродошлицу: Шмит се лажно представља као Високи представник15:06 Хеликоптерски сервис Српске: Три летјелице гасе пожар у близини Вишеграда - два из Србије15:02 Вијести из свемира: Опадање притиска у модулу Звијезда, нема везе са прикључењем модула Наука на МСС09:15 Маске су пале - Корона у здравственим установама

Каталонија је Шпанија: Скупштина Евросојуза изгласала укидање имунитета Пуђдемону

Европски парламент укинуо је данас имунитет бившем предсједнику шпанске покрајине Каталоније Карлесу Пуџдемону (Царлес Пуигдемонт) и још двоје каталонских еуропосланика што је тражила Шпанија због њиховог покушаја отцјепљења.

уторак, 9 марта, 2021 / 15:39

За укидање имунитета гласало је 400 еуропосланика, 248 је било против а 45 уздржано, саопштио је Парламент. Тајно гласање почело је синоћ.

Поред Пуџдемона изгласано је укидање имунитета бившем каталонском министру здравља Тонију Комину и бившој регионалној министарки образовања Клари Понсати.

Пуџдемон и неколико његових колега побјегло је у Белгију у октобру 2017. године страхујући од хапшења послије референдума за независност у Каталонији који је шпанска влада прогласила илегалним.

У 2019. години Пуџдемон, Комин и Понсати освојили су мјеста у Европском парламенту на европским изборима за то тијело и добили су заштиту као његови чланови.

Пуџдемонови адвокати планирају да уложе жалбу на укидање његовог имунитета Европском суду правде у Луксембуру.

Шпанска влада поздравила одлуку ЕП

Шпанска влада поздравила је данас гласање Европског парламента о укидању имунитета за троје сепаратистичких каталонских еуропосланика, наводећи да се тиме показује да се "проблеми Каталоније рјешавају у Шпанији".

Гасање у Европском парламенту "шаље три поруке" наводи у краткој изјави шпанска министарка спољних послова Аранча Гонсалес Лаја, од којих је једна да се "проблеми Каталоније рјешавају у Шпанији, а не у Европи".

"То је став који је усвојила шпанска влада да пружи руку каталонским политичким снагама да нађу решење за дијалог и преговоре", рекла је она.