Холивуд се враћа Николи Тесли

Амерички филмски студио „Вајнстајн” спрема се да на филмско платно преточи историјску причу о великом ривалству два научника пред крај 19. века – Николе Тесле и Томаса Едисона.

петак, октобар 7, 2016 / 08:28

Амерички филмски студио „Вајнстајн” спрема се да на филмско платно преточи историјску причу о великом ривалству два научника пред крај 19. века – Николе Тесле и Томаса Едисона.

 

Пише: Јелена Каваја (Политика)

Већ је познато да ће Едисона играти Бенедикт Камбербач, а како преносе амерички медији, нашег научника требало би да игра млади глумац Николас Хоулт, који се појављивао као Звер у научнофантастичном филмском серијалу „Икс мен”.

 

„Рат струја”, под редитељском палицом Алфонса Гомеза-Рехона („Умирућа, Ерл и ја”) смештен је у осамдесете године 19. века када су се Томас Едисон и Џорџ Вестингхаус натезали око начина снабдевања струјом. Едисон се залагао за пренос једносмерне струје уместо наизменичне, коју је подржавало неколико европских компанија и амерички „Вестингхаус електрик”.

Едисон и Тесла су имали сукоб и пре тога, када је Американац обећао нашем научнику, у то време свом помоћнику тек пристиглом из Србије, 50.000 долара за редизајн мотора и генератора за једносмерну струју, али му новац није исплатио после успешно обављеног задатка, правдајући се да се само шалио.

Нова борба је уследила када се за Теслин систем наизменичне струје, који је развио пошто је напустио Едисона, заинтересовао предузетник Вестингхаус, тражећи начин да целу Америку снабде струјом на даљину.

Купио је Теслине патенте за 60.000 долара. Едисон је радио на систему једносмерне струје и водио је кампању против Тесле и Вестингхауса како би скренуо пажњу на свој изум. Користио се прљавим методама, жртвујући чак јавно животиње да покаже како је наизменична струја опасна по живот.

Предузетника Вестингхауса тумачиће Мајкл Шенон, познат по улогама негативаца у филмовима „Бетмен против Супермена”, „99 домова” и „Револуционарни пут”.

Ово је други филм који у средишту има чувени сукоб. „Блек бер пикчерс” увелико ради на „Последњим данима ноћи”, филму у којем Еди Редмејн глуми адвоката ухваћеног у борбу за патенте која је уследила после Едисоновог проналаска електричне струје.

Енглески глумац Николас Хоулт (27) дебитовао је на великом платну са само седам година, а ширу популарност стекао је захваљујући филму „Све о дечаку” (2002) са Хју Грантом. Улога Маркуса Бруера донела му је номинацију за награду критичара за најбољег младог глумца. Недавно је завршио снимање „Пешчаног замка” и биографски филм о Џеј Ди Селинџеру „Побуњеник у ражи”.

Подсетимо, певач Дејвид Боуви играо је у неколико филмова, а последњи пут као Никола Тесла у филму „Престиж” Кристофера Нолана, који је добио врло добре критике.

„Можемо само да се надамо да ће Николас Хоулт бити тако енергичан као што је био Тесла и упола добар у извођењу као Боуви”, објавио је филмски портал moviepilot.com, подсећајући да је српски научник из рата струја изашао као победник јер је наизменична струја постала стандард у Америци.

Боуви, који је у јануару преминуо у 70. години, био је харизматичан и необичан као Тесла у „Престижу”. И тај филм говори о супарништву, али двојице мађионичара (играли су их Хју Џекмен и Кристијан Бејл) у Лондону почетком 20. века, од којих је један, у борби за надмоћ, потражио помоћ Тесле.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *