Хљеб скупљи 20 фенинга

БАЊАЛУКА – Пекари из Републике Српске најављују да ће у скоријем периоду хљеб бити скупљи за 10 до 20 фенинга због цијена брашна и пшенице које неконтролисано расту. Предсједник Удружења пекара из Бијељине Њего Загорац каже да ће цијена хљеба порасти од 10 до 20 фенинга по векни. "Ја радим овај посао 15 година и […]

уторак, фебруар 1, 2011 / 08:37

БАЊАЛУКА – Пекари из Републике Српске најављују да ће у скоријем периоду хљеб бити скупљи за 10 до 20 фенинга због цијена брашна и пшенице које неконтролисано расту.

Предсједник Удружења пекара из Бијељине Њего Загорац каже да ће цијена хљеба порасти од 10 до 20 фенинга по векни.

"Ја радим овај посао 15 година и никад није било оволиког пораста цијена. Знало се десити претходних година када је несташица брашна да се његова цијена попне на 750 или 800 КМ по тони, али никад није била 900 КМ", каже Загорац, наглашавајући да су се пекари нашли у веома незавидној ситуацији.

Предсједник Удружења млинара РС Зоран Кос каже да је цијена пшенице премашила 300 евра по тони, а прошле године у ово доба била је 150 евра по тони, пишу "Независне новине".

Када је у питању домаћа пшеница, Кос истиче да треба сачекати прољеће док окопни снијег да би се видјело шта је остало у усјевима и засадима, те да ће се онда моћи сагледати право стање и изрећи нека дугорочнија информација о цијени пшенице и брашна.

У Удружењу потрошача РС кажу да се поскупљења неће зауставити на хљебу, већ ће вјероватно поскупјети и тјестенине, те остали производи од брашна. Предсједник овог удружења Драгован Петровић каже да хљеб, брашно и тјестенине тренутно чине око девет одсто потрошачке корпе једне породице и овај проценат ће се засигурно повећати када дође до поскупљења, због чега је позвао пекаре и млинаре да у општем дивљању цијена пшенице покушају своју добит свести на минимум.

Влада РС је на недавно одржаној сједници донијела одлуку којом је утврдила листу производа и услуга од посебног значаја за заштиту стандарда становништва, што значи да ће Министарство трговине и туризма у будућем периоду моћи реаговати када су у питању формирања цијена.

Највећи произвођач хљеба и пецива у средњој Босни, Индустрија пекарства "Инпек" Зеница, у стечају, најавило је да ће своје производе убудуће продавати по вишој цијени. Тако ће, између осталог хљеб тежине 450 грама, умјесто досадашњих 0,90 КМ грађани плаћати 1,10 КМ.Оставите одговор