ХДЗ: Лагумџија се требао консултовати са цјелим Предсједништвом

Предсједавајући Клуба посланика ХДЗ-а у Представничком дому парламента БиХ Мате Фрањичевић сматра да је министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија, у случају инструкције о гласању о резолуцији о Сирији, требао прибавити јединствен став сва три члана Предсједништва БиХ. У ХДЗ-у БиХ страхују да ће најновији случај "Лагумџија" закомпликовати ионако већ сложену ситуацију на свим нивоима […]

четвртак, 9 августа, 2012 / 13:04

Предсједавајући Клуба посланика ХДЗ-а у Представничком дому парламента БиХ Мате Фрањичевић сматра да је министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија, у случају инструкције о гласању о резолуцији о Сирији, требао прибавити јединствен став сва три члана Предсједништва БиХ.

У ХДЗ-у БиХ страхују да ће најновији случај "Лагумџија" закомпликовати ионако већ сложену ситуацију на свим нивоима власти и у свим битним институцијама у БиХ.

Фрањичевић каже да се у складу са тим у наредном периоду очекују проблеми у функционисању како у Савјету министара БиХ, тако и у Парламентарној скупштини БиХ.

"Може се само претпостављати колико ће бити тешко тражење излаза из настале ситуације, од чега је гора само ситуација која се односи на функционисање правне државе, а чије је поштовање под ионако великим знаком питања", рекао је Фрањичевић за сарајевско "Ослобођење".

Он сматра да је у БиХ већ одавно у питање доведено поштовање уставних одредби и правне несигурности, а посебно код успостављања власти ФБиХ када је оно изостало, а за шта највећу одговорност сноси ОХР.

"Све ово што се дешава је само наставак већ давно започетих негативних процеса", истакао је Фрањичевић.

Он је истакао да Лагумџија не би требало да буде смијењен, али да би требало престати са праксом да именовани изабрани званичници прије доношења одлуке не прибаве мишљења и ставове оних који су надлежни за одређена питања.