Хадезеови сагласни: Без нас нема власти

МОСТАР – Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић и шеф ХДЗ-а 1990 Божо Љубић поручили су данас након састанка да ове двије странке у власт иду само заједно, и то на свим нивоима, те да се без њих не може формирати власт ни на нивоу државе ни на нивоу Федерације БиХ. Обојица лидера рекли су да […]

среда, 8 децембра, 2010 / 14:37

МОСТАР – Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић и шеф ХДЗ-а 1990 Божо Љубић поручили су данас након састанка да ове двије странке у власт иду само заједно, и то на свим нивоима, те да се без њих не може формирати власт ни на нивоу државе ни на нивоу Федерације БиХ.

Обојица лидера рекли су да ће договор врха странака бити пренесен и на ниже страначке организације и да ће на свим нивоима ићи заједно у власт.

"Наш споразум је толико снажан. Ово више није питање власти већ историјско вријеме. Сви који с нама желе да градимо БиХ – добро дошли су, како представници хрватских странака, тако и странака из друга два народа", рекао је Човић на конференцији за новинаре у Мостару.

Он је додао да два ХДЗ-а имају подршку око 90 одсто хрватског бирачког тијела коју нико не може игнорисати.

На питање докле се стигло у преговорима о формирању власти са друга два народа, Човић је рекао да са СНСД-ом и СДС-ом имају завидан ниво усаглашености, посебно када је ријеч о уважавању изборног легитимитета представника три народа.

"И јуче смо потврдили да се неће допустити било каква могућност да се успостављање власти на државном нивоу ради неким другим путем, па и кад је у питању предсједавајући Савјета министара", нагласио је Човић.

Он је најавио да ће се са предсједником СДП-а Златком Лагумџијом састати у наредних пет до шест дана, а у наредним данима и са предсједником Савеза за бољу будућност Фахрудином Радончићем.

Човић је рекао да постоји иницијатива и да се одржи састанак два ХДЗ-а с пресдједником СДА Сулејманом Тихићем.

На питање може ли се заобићи СДП, с којим ХДЗ БиХ има више спорних питања, Човић је одговорио да то не би било коректно с обзиром на њихов изборни резултат и да он не размишља на тај начин.

Љубић је истакао да за ХДЗ 1990 учествовање у власти долази у обзир само као опција која укључује већински хрватски изборни легитимитет.

"То је легитимитет овог споразума који није затворен ни за остале хрватске странке. То бих желио да постигнемо и са друга два народа, јер је то једина гаранција да ћемо бити у стању донијети потребне одлуке које понекад могу бити тешке и за које треба храброст, а најважније је да имају легитимитет и да су проводиве на терену", рекао је Љубић и додао:

"Одлучни смо да дух конструктивне сарадње пренесемо на наше организације на терену и на наше партнере из реда српског и бошњачког народа. Спремни смо да будемо конструктивна повезница у разговорима и да дођемо до рјешења за БиХ".

Према његовим ријечима, резултати ових избора математички омогућавају да се власт може формирати без било кога.

"Међутим, ми се бавимо политиком, а не математиком, а политика тражи разуман приступ за БиХ, да власт треба укључивати максималан изборни легитимитет сва три конститутивна народа", нагласио је Љубић.

Коментаришући приједлог два ХДЗ-а за успостављањем федералне јединице с хрватском већином, Љубић је рекао да приједлози за федералну БиХ састављену од више федералних јединица воде ка интеграцији државе пуно више него подјела БиХ на два ентитета.

Човић је додао да они са овим приједлогом не комадају, већ граде БиХ.

"Наш приједлог у вези са федерализацијом и хрватском федералном јединицом значи само давање новог рационалног европског тона БиХ. Ми не дијелимо него спајамо", рекао је Човић.Оставите одговор