Груевски из Тиране спрашио по азил у Будимпешту

Бивши предсједник македонске Владе Никола Груевски политички азил у Мађарској затражио је у амбасади те земље у Тирани, потврђено је за Радио Слободна Европа (РСЕ) из Министарства спољних послова (МСП) Мађарске, али нијесу могли да одговоре како је Груевски стигао до те земље.

недеља, 2 децембра, 2018 / 14:00

На захтјев РСЕ из тог министарства је наведено да они „немају информацију о томе на који начин је Груевски напустио Македонију“, али су додали да је он „у складу са националним и међународним правима стигао у Мађарску“.

МСП Мађарске даље наводи да његов захјтев за политички азил „није политичко, већ правно питање“.

Додаје се и да Мађарска ради на развоју добрих, билатералних односа са Македонијом, те да и даље подржавају ту балканску земљу на путу ка Европској унији и њене напоре у заштити државних граница.

О томе да ли је Груевски, који је у Македонији осуђен на двије године затвора због малверзација набавкама, користио дипломатска возила Мађарске да би дошао до те централноевропске земље, у МСП-у немају податке, стоји у писму.

На ово питање не зна одговор ни кабинет предсједника Владе Мађарске Виктора Орбана, коме је РСЕ упутио сличан захтјев.
У одговору који су добили двије седмице касније, наводи се да се „премијеров кабинет не сматра институцијом одговорном за ту врсту података“.

Док Министарство спољних послова Мађарске зна да је Груевски у ту земљу стигао у складу за законима, у ранијем одговору Министарства унутрашњих послова те земље наведено је да они немају информацију о томе преко ког граничног прелаза и из које земље је бивши македонски премијер дошао у Будимпешту. Нејасно је како је Груевски могао да стигне у Будимпешту легално, ако су му македонске власти још раније одузеле пасош.

Истовремено, мађарске институције немају званичне податке ни о томе гдје се сада налази Груевски.

РСЕ је захтјев за приступ информацијама од јавног значаја у вези са случајем бившег македонског премијера послао 16. новембра и то свим надлежним институцијама Мађарске.

У каснијем допису РСЕ је затражио и од Управе за миграције и азил те земље да потврди наводе бившег премијера Македоније да му је одобрен азил у Мађарској. Одговор, међутим, још није стигао.

Груевски је у Македонији осуђен на двије године затвора, због неправилности приликом куповине блиндираног возила за потребе владе.

Он је 8. новембра требало да се јави на одслужење те казне, али је побјегао из државе у којој је у периоду од 2006. до 2016. године обављао премијерску функцију.

У међувремену, парламент Македоније одузео је посланички имунутет Грувском, а 20. новембра је упућен и званичан захтјев Будимпешти да изручи овог политичара Скопљу.

Европски парламент је позвао Будимпешту да преда Груевског македонским властима. Иако то тијело нема никакве ингеренције у овој области, мађарски медији наводе да је то још један политички притисак на ту земљу да ријеши питање са Скопљем.

Од средине године када је ступио на снагу пооштрени законски оквир за добијање азила у тој земљи, Будимпешта је примила 165 захтјева за азил, од тога је 65 још у процедури а 88 је одбијено, док је свега четири прихваћено, међу њима и онај који је упутио Груевски.



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *