Македонци се и даље надају, иако Грчка одбацује Илинден

Македонски премијер Зоран Заев изјавио је данас да су његова администрација и грчка Влада постигле сагласност о новом имену за Македонију чиме би требало да буде ријешен вишедеценијски спор између Скопља и Атине.

недеља, мај 20, 2018 / 03:11

Насупрот његовим надањима, грчки премијер Алексис Ципрас одлучио је да одбије предлог из Скопља, а примјетно је да је у саопштењу грчке владе избјегнуто навођење тачног предлога назива.

У саопштењу се каже да влада у Атини поздравља то што Македонија прихвата да рјешење за име не може да постоји без усвајања имена за све употребе.

То значи да Македонци не могу једноставно да зову своју земљу „Македонија“ у домаћој употреби, док би за међународну употребу користили друго име, наводи АП.

– Ми ипак охрабрујемо наше сусједе да наставе да раде на проналажењу опште прихватљивог имена са географском или временском одредницом, као што предвиђа и пакет предлога које је изнео специјални изасланик УН Метју Нимиц – наведено је у грчком саопштењу.

Заев каже – то је то

Заев сматра да је „Република Илинденска Македонија“ компромис прихватљив за обје стране о чему је данас извјестио највише званичнике и политичке лидере на састанку у Скопљу.

Истакао је да ће се о овом питању изјаснити грађани на референдуму.

Македонска влада је навела да је Илинденски устанак „заједничка борба мултиетничког народа за социјална права и слободе и нема никакве територијалне аспирације ни према једној сусједној земљи, укључујући и Грчку“.

– То је иста борба и 1903. и 1944. године – додаје се у саопштењу македонске владе.

– Илинден је наша свијетла будућност, ово име јача наш идентитет и Македонски Илинден је гаранција за мултиетничку Македонију – рекао је Заев.

Македонски предсједник Ђорђе Иванов изјавио је да ће своје мишљење о приједлогу рјешења спора око имена који је представио Заев, изнијети пошто добије у писаној форми све што се досад разговарало у преговорима са Грчком.

– Први пут смо обавијештени о неким стварима. Очекујем да ће ми бити упућен писани документ. Сваки приједлог би такође требало да погледају међународни правни експерти зато што смо у прошлости виђали да је грчка страна била недосљедна – рекао је Иванов.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *