ГМО биљке угрожавају производњу хране

Хуманитарне организације упозоравају да би нове генетски модификоване биљке могле додатно да погоршају кризу са храном у свијету јер се све више кукуруза узгаја ради добијања биогорива а не у прехрамбене сврхе. Прехрамбена индустрија је такође против генетски модификованих производа који, иако су нејестиви, не могу да се користе у производњи хране у којој се […]

уторак, август 16, 2011 / 15:37

Хуманитарне организације упозоравају да би нове генетски модификоване биљке могле додатно да погоршају кризу са храном у свијету јер се све више кукуруза узгаја ради добијања биогорива а не у прехрамбене сврхе.

Прехрамбена индустрија је такође против генетски модификованих производа који, иако су нејестиви, не могу да се користе у производњи хране у којој се обично употребљава кукуруз.

Узгајивачи кукуруза за људску прехрану, такође су изразили забринутост због вишеструке контаминације. Кукуруз, који развија огранак швајцарске компаније "Сингента" садржи додани ген ензима за убрзање разлагања скроба у етанол.

Производна постројења приликом справљања етанола обично додају ензим кукурузу.

Еногена врста кукуруза генетски је произведена ради лакшег претварања у етанол. Ова врста кукуруза узгаја се први пут у комерцијалне сврхе у Канзасу након што је за то добијено одобрење америчког Министарства пољопривреде у фебруару прошле године.

Активисти хуманитарних агенција сматрају да ће производња еногена довести до увећања количине потрошње прехрамбених биљака у гориво чиме ће остати мање за људску потрошњу што ће аутоматски изазвати повећање цијена хране.



Оставите одговор