Гаврановић за Фронтал: Плате нису повећане

Градоначелник Бање Луке тврди да су новинари погрешно протумачили документ и да плата никоме није повећана. Да ли су, или нису повећане плате неким службеницима у Административној служби Града Бања Лука, питање је чији се одговор протеклих дана пребацивао – из руке новинара, који су одлуку о повећању нашли у званичном документу града – до […]

четвртак, 27 децембра, 2012 / 15:08

Градоначелник Бање Луке тврди да су новинари погрешно протумачили документ и да плата никоме није повећана.

Да ли су, или нису повећане плате неким службеницима у Административној служби Града Бања Лука, питање је чији се одговор протеклих дана пребацивао – из руке новинара, који су одлуку о повећању нашли у званичном документу града – до руке Града, који је тврдио да је тај документ погрешно протумачен.

Фронтал је у петак 21.12., објавио извод из Регистра службених гласника Града Бања Лука из којег се могло закључити да су плате повећане. Град Бања Лука је почетком ове недеље реaгoвао саопштењем које то демантује.

Административна служба саопштила је тада да је “Ступањем на функцију, градоначелник Слободан Гаврановић донио Правилник о измјенама о унутрашњој организацији послова и систематизацији радних мјеста у Администартивној служби којим је укинут Одсјек за имовинско-правне послове, а систематизована нова радна мјеста у оквиру кабинета градоначелника. Ове измјене условиле су доношење Правилника о измјенама Правилника о платама и накнадама запослених у Администартивној служби и то само у организационим јединицама у којима је дошло до промјена. Код свих других запослених службеника, начелника и функционера плате нису мијењане.

Дакле, “градоначелник није потписао никакву ‘одлуку о повећању плата функционерима и неким службеницима градске управе", наводи се у саопштењу.

Фронтал је одлучио да пита и човјека који је те одлуке у службеним гласницима и потписао, те смо замолили Градоначелника Бање Луке, Слободана Гаврановића, да јавности појасни спорну ситуацију:

– Све је разјашњено. Ради се о једном апсолутно неутемељеном податку, боље рећи – непрочитаном пропису. Прича о повећању плата је извучена из конекста и само је прочитан један дио документа, а то новинари нису повезали сa цјелином. Ради се о измјени и допуни документа, који је на снази већ годинама, а који је у складу са Општим колективним уговором и Гранским колективним уговорима, који регулишу питање плата радника у административним службама и мислим да ту ништа није спорно – каже Слободан Гаврановић

Систематизација, разврставање…

Гаврановић наводи да се уопште се није радило о повећању плате, јер тог повећања нема, него се радило о разврставању једног броја радних мјеста , четири или пет радних мјеста, која су новоформирана.

– Кад год се промијени систематизација , кад год имате неко ново радно мјесто, морате раднику одредити плату. Али пошто је Правилноком већ одређено повећање по разним основама, ви само разврставате радника у ту групу, са тим процентом, у којем он већ има право на повећање плате, јер му и основну плату уређујете истим рјешењем. Дакле, ово је била основа за доношење рјешења за 4-5 радних мјеста која су новосистематизована, а никакво повећање плате није било – објашњава градоначелник Бање Луке

Новинарима на располагању

Гаврановић замјера медијима да су информацију пласирали из неразумијевања и незнања, те непрофесионалног односа.

– Када се у медијима пласира одређена информација, службе стоје на располагању да се то провјери. Данас сам имао сазнање, да ме је новинар тражио телефоном. Желите да пишете чланак, а да тражите телефоном некога? То је, као прво, непрофесионално. Нисам у политици од јуче и ко год од мене жели информацију, имаће вријеме и увијек може доћи до потпуне информације. Како ће је пласирати, то је његова ствар и његове професионалне и етичке одговорности. У Кабинету градоначелника свако ће добити информацију потпуну и тачну и ми стојимо иза тих докумената – каже Гаврановић за Фронтал и додаје:

– Није било ни једног разлога да се створи таква прича, а ја сам у једном часу био спреман и на тужбу, али не пада ми на памет да с медијима водим ту врсту приче. Мислим да је та прича непотребна било којој институцији, а ја не желим лично да имам такав однос с медијима, али је до довело до једног унемирења јавности, потпуно непотребног, и потпуно неодговорно и потпуно неистинито, а медији се, надам се, залажу за истинито и објективно информисање грађана. Све се могло провјерити да је било стрпљења, али очигледно неко није имао стрпљења. Ја не желим даље, заиста, јер сам свима објаснио и дао на увид, и спреман сам дати на увид цјелокупан документ, гдје је јасно да се уопште не ради о повећању плата.

Споменик

Градоначелник Бање Луке, Слободан Гаврановић и његов претходник на тој функцији, Драгољуб Давидовић, октрили су данас спомен обиљежје посвећено добровољним даваоцима крви, које се налази у парку у бањолучком насељу Булевар, на раскрсници улице Јована Дучића и Булевара Цара Душана.
 0 КОМЕНТАРА

 1. A i vi ste novinari, brutalni.

  Секретар Скупштине Града, начелник одјељења, начелник службе, интерни ревизор, инспектор, инспектор координатор, шеф Одсјека за урбаистичко-грађевинску, еколошку, водну и пољопривредну инспекцију, шеф послова комуналне полиције, шеф смјене комуналне полиције, комунални полицајац, шеф Одсјека за информатику, администратор базе података, програмер, администратор мреже и шеф Кабинета градоначелника

  Шеф кабинета предсједника Скупштине града, самостални стручни сарадник за послове заступања и самостални стручни сарадник за другостепени поступак

  Помоћник начелника, савјетник Градоначелника, шеф самосталног одсјека

  Шеф одсјека са сложенијим пословима, старјешина ватрогасне јединице, шеф Јединице за имплементацију Пројекта градског система водоснабдјевања и одвођења отпадних вода у Бањој Луци и самостални стручни сарадник за нормативно правне послове и самостални стручни сарадник за управно правне послове у Одсјеку за правна питања и прописе

  Шеф одсјека у одјељењу, координатор, главни инжењер и самостални стручни сарадник за нормативно-правне послове и управни надзор

  To je tih četiri-pet radnih mjesta, koja su novoformirana pa se plata za ta novoformirana mjesta mora uvećati za 10-30% u odnosu na plate za prethodno neformirana novoformirana radna mjesta.

 2. ВЈЕРУЈЕТЕ ЛИ МЕНИ ИЛИ СВОИМ ОЧИМА????????????

  http://sgbl.banjaluka.rs.ba/rsg/klijent/akt.php?id_akt=21633

  Новинари су само пренијели оно што је објаљено на званичној страници Службеног гласника града Бања Лука, а ово тумачење је притисак на новинаре, којима се и пријети и тужбом. Зашто проверавати нешто што је објављено у званичном документу града? Како је Бојан цитирао, јасно је дда одлука не обухвата пет него можда и више од стотину људи.

  Такође, г-дин Гаврановић у интервјуу за јучерашњи глас Српске рече:

  „Због недостатка средстава у буџету града хтјели смо да заједно подијелимо терет кризе па смо одлучили да у 2013. издвојимо мање новца за плате.“

  Буџетска ставка „Расходи за лична примања“ је била у 2012. години 38.497.500 КМ, а за 2013. годину је планирана 39.028.890 КМ. Мени се чини да се ради издвајању више, а не мање новца за плате.

  Немам ништа лично против г-дина Гаврановића. Он је легално изабрани челник овог града и ја то поштујем. Али с друге стране желим да изабрани представници поштују све грађане овог града, а не да све нас цијене по онима који им дају глас. НИСАМ ОВЦА!

 3. ovdje se ne zna ko koga pravi budalom…naravno da nije donesena odluka o povećanju plata, ali je promijenjen opšti akt (pravilnik) kojim se uredjuju plate i naknade zaposleni u ASBL…a u pravilniku lijepo, tačno, koncizno i precizno piše za koja radna mjesta se povećava lično primanje od 10 – 30%…mislim stvarno se zajebavaju sa svima, čak imaju obraza da kažu da nije tačno ono što su napisali…sramota…a vidjeli ste da je davidović za 6 mjeseci plate dobio oko 28.000KM… (28 / 6 = cca 4600KM)…znači da je gradonačelnikova plata veća od plate predsjednika Vlade Republike Srpske jer je njegova oko 3500KM…
  B-)x-(

 4. Gavranoviću, sram te bilo sijede kose i godina tvojih, sram te bilo bijednih i gladnih koji su takvi zahvaljujući tvojoj fašističkoj sekti i fireru njenom. Ti da valjaš ne bi se nazvao njenim članom , ako nizbogčega, ono zbog djece svoje i unuka svojih koji će da ispaštaju grijehe tvoje. Pohlepniče, su čim ćeš pred one koji su u zemlji, nesrećo, neljudska!
  Zar ne čuješ da kosti njihove iz zemlje proklinju tebe i one s tobom?Zar ne čuješ njihove vapaje, njihove krike, zar te ne dotiču suze njihove, nesretni čovječe?

 5. Ne podrzavam SNSD ali je covjek u ovom slucaju u pravu, a svi vi komentatori sa Frontala ste nepismeni i ne znate cak i argumentovano voditi raspravu nego samo napadate a ne procitate propise do kraja.Ti propisi postoje od prije i u tom clanu 8. se navodi kome je plata povecana u odnosu na osnovnu platu i za koliko i taj dokument postoji vec godinama.Sada je samo doslo do formiranja novih radnih mjesta kojima pripada zbog slozenosti posla uvecanje plate pa se moraju ti poslovi navesti u clanu 8. pa se zbog toga mora i mijenjati ovaj clan 8. da bi se tih 4-5 radnih mjesta uvrstilo u clan 8.Ovdje je Gradonacelnik u pravu i bez razloga ga napadate.
  PS.
  Sluzbeni glasnik br. 15A od 2011.godine
  http://sgbl.banjaluka.rs.ba/rsg/klijent/akt.php?id_akt=20542
  Procitajte dokument u cjelini a ne pausalno izvlaciti zakljucke i izvlaciti iz konteksta.Budite PISMENI a ne POVRSNI,NE DAJITE KOMENTARE ako NEMATE ARGUMENATA,SVAKI DOKUMENT PROCITAJTE DO KRAJA I PROCITAJTE DOKUMENT KOJI SE PRETHODNO VEZE NA TAJ DOKUMENT.

 6. sfrj
  „kojima pripadaju ZBOG SLOŽENOSTI POSLA POVEĆANJE PLATE…
  ZBOG SLOŽENOSTI TRENUTKA ZLOČIN JE DA IKO IMA VEĆU PLATU OD recimo dvije do tri prosječne plate.
  po čemu je njegovim savjetnicima složeniji posao od učitelja, policajca, ljekara, vatrogasca…?I štto će mu savjetnici?To je zločin imati bezobraznu platu kada je skoro cijela RS u bijedu gurnuta od strane upravo gradonačelnikove sekte.
  Vrijeme je ovo zločina i mirnodopskog genocida!

 7. Ово је отворено исмијавање грађана. Колико умоболан мораш бити да јавно лажеш, немам ријечи!

  prijedor, 28.12.2012. 08:44:46 [62048]

  „ZBOG SLOŽENOSTI TRENUTKA ZLOČIN JE DA IKO IMA VEĆU PLATU OD recimo dvije do tri prosječne plate“

  Ма какве двије, три просјечне плате? Стока у администрацији ефективно ради два сата, све остало је трачање, испијање кафа, гледање у шољу, узимање коверти у кафанама. 500 марака је адекватна накнада за њихов рад.

 8. zlizo, 28.12.2012. 09:17:25 [62055]

  Између Додика и Чавића, увијек ћу подржати Додика, какав је такав је има мало више ОБРАЗА од оне безкарактерне приказе.

  Тако, да све у свему, ти можеш само орално да ме задовољиш!

 9. “Али пошто је Правилноком већ одређено повећање по разним основама, ви само разврставате радника у ту групу, са тим процентом, у којем он већ има право на повећање плате, јер му и основну плату уређујете истим рјешењем.“

  Pa jel ovo onda nije povećanje?

 10. SFRJ, kad pronađeš Č, Ć, Š, Đ, Ž (ili pak Ч, Ћ, Ш, Ђ, Ж, Џ, Њ, Љ), onda ćeš moći pričati nekome da je nepismen.

  E, a kad riječ „uvećanje“ pročitaš kao „uvećanje“, onda ćeš moći reći za sebe da nisi glup.

 11. Udruženje Veterani Republike Srpske, osnovano u Zvorniku, ovih dana pokrenulo je inicijativu za formiranje gradskog odbora u Banjoj Luci.
  Duško Vukotić

  Udruženje okuplja ratne veterane i članove njihovih porodica koji su spremni da se bore za očuvanje zakonski stečenih prava, za njihovo dosljedno sprovođenje, te povećanje obima prava, posebno u dijelu prioriteta u zapošljavanju.
  Svi borci koji žele da postanu članovi Veterana treba da se jave na mejl ikartrade2@teol.net kako bi se mogli dogovoriti oko organizacije sastanka i formiranja gradskoga odbora Banjalučke regije.
  Predsjednik Udruženja je bivši major Vojske Republike Srpske Duško Vukotić iz Zvornika, a predsjednik Skupštine Udruženja bivši vojnik VRS Jovan Mihić iz Ljubinja, dok je predsjednik Nadzornog odbora Udruženja bivši general Dragan Josipović iz Banjaluke.

 12. Misliš ona onoga SFRJ „što ne podržava esenesde“ ? Pa to je biger.nego jednom sam videći dugo da se ne javlja izvjesni kubadors pitao gdje je taj tip, a neko od vas je rekao da je to bio Mazalica, smeće režimsko. Pošto ponekad budem dugo otsutan zbog nemogućnosti da budem sa vama, interesuje me , bio bih zahvalan da mi kaže neko kako sTE ga provalili.
  I, onda je stupio na dužnost biger. Opet neko gebelsfirersko go..o .Sinoć sam gledao sjajan film o takvima, i kako im se vrati goooorko. Ipak mi je žao onih na kojima se vraća jer nisu ni krivi, ni dužni , niti su birali roditelje.

 13. Svi Vi komentatori na Frontalu,cast izuzecima,izgleda da nemate pematnijeg posla nego gubiti vrijeme i komentarisati sve i jednu vijest u Vasioni bez obzira na vasu kompetentnost i upucenost u tu problematiku.Bolje da se uhvatite nekakvog posla i nesto radite nego da povrsno i neargumentovano kritikujete sve i svasta.Morate imati odredjeni nivo strucnog i prakticnog znanja da bi mogli komentarisati nesto i ulazitu u raspravu sa ljudima koji profesionalno i godinama obavljaju svoj posao u struci.A u vezi ovog konkretnog slucaja potrebno je samo bilo da ste posvetili 5 minuta citanju propisa i pravilnika i sve bi vam bilo jasno. Svi ste Vi potrcali za vijescu neozbiljnih novinara i time sami pokazali koliko neozbiljno komentarisete OZBILJNE stvari.Dok god imamo ovoliko „pismenih“ novinara i komentatora od naseg napretka nema nista.

 14. Ovo Vam pisem sa OZBILJNOSCU.Jer kako da se srusi rezim ako se ostavljaju takvi komentari.Pa oni iz SNSD-a Vam se smiju kad citaju takve komentare.I kako da vi sutra obavljate nekakve ozbiljne funkcije i da budete pokretacka snaga promjena kad ne mozete shvatiti i procitati obicni pravilnik.Na osnovu kojih argumenata da stanete pred rezim i kazete sta vas tisti i sta hocete da promjenite kad ne mozete shvatiti ni najobicniji Pravilnik.

 15. Oni se smiju? O, njima je i te kako, znašti to, dobro, stalo do Frontla, i frontalovaca. Ja sam to iskusio dobro.
  A, sada o kompetenciji: naravno da nisam stručnjak, ali od moje nekompetencije nikoga ne zaboli glava, niko ne zaplaka i ne ostade gladan… A, takvi su i firči i svi redom firčijevci. I, koliko bi znali , neće, rade napako, iz prostog razloga što im je zadatak da nas nema.
  Sve sam postigao što jednom čovjeku treba, posao, djeca, kuće, imanje, djeca ne zavise od mene, ja ne zavisim od njih, imaju najviše obrazovanje, ali…. radostan ne mogu da budem jer moj narod pati, moja zemlja nestaje. S vremena na vrijeme, koliko mogu, pomognem drugima, ali to nije to. Kako da budem srećan u zemlji nesrećnih? Nikako mi nije jasan um prljavi pohlepnih neljudi da budu sretni sa imanjem stečenim na suzama,na pljački drugih. Znam , sigurno znam da će im se goooorko taj zločin da vrati, ali nisam sretan zbog toga. Šta su kriva njihova djeca i njihovi unuci, kojiće ispaštati zločine njihove? Firči ih je odveo u pakao.

 16. A, zaboravio sam: režim nećemo rušiti mi, rušiće ga, zapravo već ga ruše, oni koji su ga i postavili. Oni koji su ga dovezli, oni će ga i zgaziti. On to dobro zna, I zna da mu otkucava vrijeme. Upropastio je narod i zemlju, sada nema ni nas, a oni ga bacaju na deponiju. Grčevito se hvata za slamku, pokušava nešto oko Mila cg, ali Milo pere ruke od njega, jer i on igra onako kako mu vatikanskošvapski papa kaže. Firči je na teškim lijekovima, pomoći mu nema. Deveti krug ga čeka, a on onako zao i osvetoljubiv povući će za sobom njih još dosta.

Оставите одговор