Гардијану двије награде за новинарство због приче о НСА

Британски лист Гардијан је добитник двије награде за онлајн новинарство због приче од шпијунажи коју је спроводила америчка Национална безбједносна агенција (НСА), што је открио одбјегли амерички обавјештајац Едвард Сноуден. Удружење онлајн вијести (ОНА) је на својој годишњој свечаној додјели награда „Гардијану” додијелио награду у категоријама иновативног истраживачког новинарства и новинарства у функцији чувара демократског […]

недеља, 20 октобра, 2013 / 12:50

Британски лист Гардијан је добитник двије награде за онлајн новинарство због приче од шпијунажи коју је спроводила америчка Национална безбједносна агенција (НСА), што је открио одбјегли амерички обавјештајац Едвард Сноуден.

Удружење онлајн вијести (ОНА) је на својој годишњој свечаној додјели награда „Гардијану” додијелио награду у категоријама иновативног истраживачког новинарства и новинарства у функцији чувара демократског система (тзв. вочдог новинарство), пренијела је агенција АФП.

Међу другим медијским кућама које су на синоћној церемонији добиле награду за новинарство су и „Њујорк тајмс” и „Бостон глоб”, који су однијели по неколико награда.

„Гардијан” је преко свог новинара Глена Гринвалда сарађивао са Сноуденом на објављивању низа података из докумената која указују да САД у сарадњи са Британијом спроводе велики програм надзора комуникација широм свијета.