Галијашевић: Одговорност сеже до реиса и Хариса

САРАЈЕВО – Безбједносне структуре БиХ, уколико желе озбиљну истрагу поводом терористичког напада у Бугојну, морају да пронађу наредбодавце напада, а они се крију у "четверцу" који чине Албанац Сафет Дургути из Травника, муфтија травнички Нусрет Абдибеговић, члан Предсједништва БиХ Харис Силајџић и реис Мустафа Церић. То тврди члан експертског тима за борбу против тероризма југоисточне […]

среда, 30 јуна, 2010 / 10:42

САРАЈЕВО – Безбједносне структуре БиХ, уколико желе озбиљну истрагу поводом терористичког напада у Бугојну, морају да пронађу наредбодавце напада, а они се крију у "четверцу" који чине Албанац Сафет Дургути из Травника, муфтија травнички Нусрет Абдибеговић, члан Предсједништва БиХ Харис Силајџић и реис Мустафа Церић.

То тврди члан експертског тима за борбу против тероризма југоисточне Европе Џевад Галијашевић.

"То је линија одговорности и спонзора над цијелом инфраструктуром тероризма у БиХ", рекао је Галијашевић за "Вечерње новости".

Према његовим ријечима, цијела вехабијска структура у средњој Босни изграђена је захваљујући ангажману ове четворице и њиховим везама са Ал каидом и исламским спонзорима вехабија.

Галијашевић посебно издваја "двојац" из Травника, као најважније људе вехабијског покрета у средњој Босни. Он истиче да су "улоге Албанца Сафета Дургутија и муфтије травничког Абдибеговића идејне, јер они планирају шта ће који члан вехабијског покрета у БиХ урадити".

"Они су већ одраније познати страним обавјештајним службама као одлични сарадници шеика Имада Ел Мисрија, кога је БиХ изручила 2001. године Египту, гдје служи казну затвора. Дургути је био и остао његов помоћник, а муфтија Абдибеговић веза са обавештајним службама Пакистана и из других исламских земаља. Преко поменуте двојице стизала су средства за развој вехабијског покрета, тако да свака акција вехабија у БиХ иде њима на душу", тврди Галијашевић.

Да је Сафет Дургути окарактерисан као један од опаснијих људи у БиХ, показује и овогодишња листа терориста у БиХ, коју је сачинио Савјет безбедности УН, до које су дошле "Вечерње новости". Лист наводи да се на овој листи налазе Дургути и још шест исламских терориста који имају пасоше БиХ. Међу њима су и Тунижани Мехрез Бен Саси Ал Амдоуни и Шефик Ал Ајади Јасин Каиди из Саудијске Арабије.

У том извјештају, такође, наводи се и седам невладиних организација из БиХ, које су повезане са Ал каидом и међународним тероризмом, а које служе за прање новца за вехабије у БиХ. Ту су организације које имају сједишта у Сарајеву, Травнику и Зеници, а списак чине "Ал Фуркан", "Ал Харамаин Исламска фондација", "Ал Харамаин и Ал Акоса черити фондација", "Беноволенса интернешнал фондација", "Босанска идеална футура", "Глобал релиф фондација" и босанска канцеларија "Таибаха интернешнала"- пишу "Новости".

"Посебно бих издвојио организацију `Таибах интернешнал`. Она је продужена рука `Лашкар е Таиба`, најјаче војне формације Ал каиде и ратује у Пакистану и Авганистану", објашњава Галијашевић.

Он наводи да се "одговори на то шта траже терористи могу наћи и код Силајџића и Мустафе Церића, јер су они главна спона вехабија из БиХ, са централама у Саудијској Арабији, Пакистану и Ирану".

"Силајџић и Церић константно држе причу око сукоба Срба, Хрвата и Бошњака у БиХ, како се нико не би запитао, гдје су у тој причи вехабије. Да нема тих вештачки изазваних сукоба безбједносне агенције из БиХ би одавно растуриле мрежу вехабија на овом простору", истакао је Галијашевић.

Галијашевић сматра да је БиХ коначно, нападом у Бугојну, показала свијету да је створила вехабијску структуру у БиХ од 100 000 вехабија и да међу њима има бар 700 особа које се повезују са међународним тероризмом.

"БиХ је постала безбједносна пријетња цијелој Европи и свијету. Вехабије и Ал каида су показале у БиХ да су способне да нападају наоружане структуре и заштићене и обезбјеђене мете", тврди Галијашевић.

"Вечерње новости" подсјећају да је у посљедњих десет година на подручју средње Босне убијено 12 особа у вехабијским нападима, те да је необично што ниједан нападач до сада није пронађен. Џевад Галијашевић тврди да је то доказ да и полиција средњобосанског кантона ради на заташкавању вехабијских акција.