Француски премијер: Тунис у ЕУ, ако прими своје имигранте назад

Француски премијер Франсоа Фијон је рекао да ће Француска предложити да се Тунис прими у ЕУ, уколико та земља буде спремна да поново прими своје имигранте. Он је у интервјуу за дневник Коријере Дела Сера рекао да је Француска је солидарна са Италијом која се суочава са приливом великог броја имиграната из Туниса. Италија је […]

субота, 2 априла, 2011 / 15:30

Француски премијер Франсоа Фијон је рекао да ће Француска предложити да се Тунис прими у ЕУ, уколико та земља буде спремна да поново прими своје имигранте.

Он је у интервјуу за дневник Коријере Дела Сера рекао да је Француска је солидарна са Италијом која се суочава са приливом великог броја имиграната из Туниса.

Италија је у последње вријеме у више наврата критиковала ЕУ и Француску зато што јој нису пружили помоћ након што је на њену територију дошло више од 22.000 имиграната, углавном из Туниса.

Влада Италије је недавно објавила да ће близу граница отворити центре у којима ће бити смјештени имигранти који желе да оду у Француску и Њемачку, и да ће им одобрити дозволе за боравак које ће им омогућити да се слободно крећу по земљама ЕУ. "То би биле привремене дозволе за боравак које би омогућиле да се да се они слободно крећу по Шенген зони, упркос забрани слободног кретања које су увеле неке земље, међу којима је и Француска", изјавио је у петак италијански министар унутрашњих послова Роберто Марони. ЕУ је у петак осудила одлуку Француске да почне да контролише италијанско-француску границу чији је једини циљ да се спријечи кретање имграната из Туниса.

"Мислимо да државе не могу саме да ријеше овај проблем. Морамо појачати контролу, а Европа Италији треба да пружи финасијску помоћ", рекао је Фијон.

Коментаришући ситуацију у Либији, Фијон је оцијенио да на војном плану тамо "ништа није сигурно", упркос томе што се стиче утисак да снаге лојалне либијском лидеру Гадафију доживљавају све више пораза. Он је демантовао да се Француска противи да Нато води војне операције у Либији, и истакао да се његова земља не слаже са тим да Алијанса у политичком смислу води ту мисију, како се она не би тумачила као напад Запада на арапски свијет.

Када је ријеч о одлуци либијског министра спољних послова, Мусе Кусе да напусти Либију, Фијон је рекао да мисли да би Куси трабало дати имунитет, јер ће то охрабрити и друге да напусте Муамера Гадафија. Он је ипак рекао да је на међународној заједници да донесе одлуку да ли ће се бившем либијском министру дати имунутет.Оставите одговор