Фокс њуз: Москва је у пламену, само да нађемо слику

Ко се о “објективност“ медија опекао и у обичну агенцијску вијест сумња – била би рогобатна парафраза познате изреке за оне који са сумњом прате извјештаје великих западних новинских агенција и тв мрежа, о догађајима широм свијета. Ми се се нисмо само опекли о поменуту необјективност, већ је јасно да нам је она ископала раку […]

петак, децембар 9, 2011 / 08:39

Ко се о “објективност“ медија опекао и у обичну агенцијску вијест сумња – била би рогобатна парафраза познате изреке за оне који са сумњом прате извјештаје великих западних новинских агенција и тв мрежа, о догађајима широм свијета.

Ми се се нисмо само опекли о поменуту необјективност, већ је јасно да нам је она ископала раку па сад полумртви из гроба покушавамо да сперемо љагу удруженог новинарског подухвата Си Ен Ена и иних, који је успјешно посадио сличну клицу код домаћих медија.

Да се разумијемо, медијске манипулације су обичај који није стран ни једној земљи на свијету, на нижем или вишем, локалном, регионалном или глобалном нивоу, са већим или мањим посљедицама, ми их трпимо сваки дан од наше најрођеније телевизије. 

Прошли су избори у Русији, а од тада нас затрпавају огромним количинама вијести о нерегуларностима истих, о намијештању, о протестима опозиције у Москви. Толико да смо заборавили да већ два мјесеца полиција бије омладину која је окупирала америчке улице. 

Амерички ФОКС њуз је уз извјештај о демонстрацијама у Москви, поставио слику из главног града Грчке, Атине, на којој се са улице диже велики пламен, освјетљавајићи хаос и анархију. Ваљда није било пригодне слике из Москве да илуструје оно што хоће да кажу. Превару је открила “Русија данас“, схвативши да овакве телефонске говорнице не постоје у главном граду Русије. Постоји и пригодан снимак са атинских демонстрација који доказ поткрепљује.

Американци, пословично, лоше стоје са географијом па тако често уз извјештаје из Шпаније буде мапа Италије, Бил Клинтон промаши Монтенегро, а убоде Македонију, али ако нека велика америчка медијска кућа направи овакав превид на “врућој теми“, онда је јасно да је директно или индиректно инструисана и да има предумишљај. Поготово ако знамо да амерички државни секретар Хилари Клинтон, није ни сачекала извјештаје ОЕБС-а да гласно викне: “Избори у Русији су неправедни и непоштени“. А њој вјерујемо, преживјела је метке на аеродрому у Тузли 1996. године.

Полиција у Москви јуче је признала да је током хапшења учесника протеста опозиције због парламентарних избора било кршење њихових права. То је признао предсједник московског парламента Владимир Платонов. Полиција је привела око 1.000 учесника протеста током два дана због парламентарних избора, а међу њима више новинара и организатора демонстрација. Већина је пуштена на слободу, док су неки прекршајно осуђени на 15-дневни притвор. Платонов је објаснио да се повреда права конкретно састојала у томе што онима који су били задржани у полицији није био дозвољен контакт са адвокатима, преноси Итар тас. „Ово је исправљено и кривци су кажњени”, казао је Платонов.

Фоксова фотографија “из Москве“ је на 1:32

Премијер Русије Владимир Путин био je киван на колегиницу Клинтонову, па је оптужио да је дала дала сигнал неким политичарима да почну активан рад на улици. Предсједник Русије Дмитриј Медведев изјавио је јуче у Прагу да исход протеклих избора у Русији одговара расположењу бирача, али да темељно треба истражити све пријављене неправилности. Медведев је рекао да грађани којима се исход не свиђа имају право да протестују на улици ако то чине мирно и у складу с руским законима. „Некима се избори свиђају више, некима мање. Исход избора одговара социолошким истраживањима, природно је да једна снага не може да руководи свим државним процесима”. Медведев је рекао да Русија слуша међународне посматраче, али да има коректних и пристрасних, који настоје да Русији пропишу чак и то како треба да изгледа изборни процес. “Али, то су ствари о којима одлучуја Русије”, казао је Медведев новинарима послије разговора са чешким предсједником Вацлавом Клаусом.

Појавили су се и видео клипови на Јутјубу који наводно доказују крађе и манипулације гласовима, а шеф руског ЦИК-а Владимир Чуров је рекао да су непозната лица наводно направила „лажна бирачка мјеста” и наводно их снимали у становима!? 

На крају остају чињенице – владајућа странка је добила скоро пола гласова, а опозиционари који су на улици, чини се, имају више енергије и простора у медијима, неголи процентуалне подршке. Све зависи у шта хоћете да вјерујете и које вијести гледате, те да ли у ћошку тв екрана пише FOX.

 0 КОМЕНТАРА

  1. Свака част за чланак.
    Треба више писати о претестима у САД и дешавањима тамо, како хапсе демонстранте и слично.

  2. Нажалост, Русија ипак није толико јака чим су ови у стању да ураде све ово. Сличан менталитет. И ми и они смо поткупљиви, наивни, спремни на сарадњу са свим и сваким зарад личних интереса.

  3. Русија је на прагу озбиљних искушења, ово би могао бити почетак, уколико се нешто радикално не предузме, у шта се надам повратком Путина на мјесто Предсједника РФ.

    Русија је великим дијелом ледара, ненасељена пустиња, а концентрација природних богатстава не стоји равномјерно распоређена са осталим насељеним областима, тако да ће то бити од пресудног интереса сачувати у посједу. На све те тешкоће, од пада наталитета и имиграционог прилива иностраних групација народа, Русија има проблем Кремља исто као што је Дедиње проблем садашњој Србији, као и нама у РС лакташка олигархија.x-(

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *