Филип Савић има све десетке на ЕТФ-у

Електро-технички факултет у Бањалуци важи за један од најтежих у БиХ, али то не спречава Филипа Савића из Српца да све испите положе са оцјеном 10! Овај студент четврте године ЕТФ-а, свих 35 испита до сада положио је највишом оцјеном, што је јединствен случај у 50 година постојања овог факултета! У разговору за МОНДО, 23-годишњи […]

субота, 22 марта, 2014 / 13:01

Електро-технички факултет у Бањалуци важи за један од најтежих у БиХ, али то не спречава Филипа Савића из Српца да све испите положе са оцјеном 10!

Овај студент четврте године ЕТФ-а, свих 35 испита до сада положио је највишом оцјеном, што је јединствен случај у 50 година постојања овог факултета!
У разговору за МОНДО, 23-годишњи Филип открива рецепт за успјешно студирање. А, он се своди на двије ствари – упорност и одрицање.
"У науци, као и у спорту уосталом, нема великих резултата без одрицања. Човјек мора да се опредијели, да воли позив који је изабрао и да један дио живота посвети студирању. Мој првобитни циљ није ни био да имам добар просјек, битно ми је било само да положем испите, али касније је то кренуло, и у томе је било доста студентске среће…
На ЕТФ-у оцјена није показатељ знања – све се своди на то да научите нешто, а не да само добијете добру оцјену. Међутим, како су године одмицале трудио сам се да одржим тај просјек, јер ми он сада отвара неке нове перспективе", каже Филип.
Поред фантастичног просјека на факултету, који захтијева и доста одрицања, Филип каже да ипак нађе времена и за друге активности.
"У средњој школи сам тренирао одбојку, а сада се њоме бавим рекреативно, имам одређене термине у седмици када тренирам. Што се тиче друштвеног живота и излазака, не одричем се ни тога, иако би можда могло тога бити мало више, али једноставно – не може се све стићи…"
Филип је студент четврте године одсјека за Електронику и телекомуникације, а каже да сваки предмет нуди неке ствари које су за инжењера битне.
"Сваки предмет не служи само да се положи, него и да се из њега извуче нешто што би се могло користити касније. ЕТФ је, по мом мишљењу, најорганизованији и најозбиљнији факултет на Универзитету у Бањалуци. Мислим да је превазишао ‘дјечије болести’, нарочито у односу на факултете новијег датума у Бањалуци, који имају много организационих проблема.
Међутим, и ЕТФ има одређених недостатака. На примјер, иако је ове године набављена нова опрема, мали је број студената и мале су групе у којима се ради, па мањка такмичарског, здравог ривалитета. Такође, могло би се можда више радити и на организовању студентских пракси.
Проблем није смо у ЕТФ-у, негу у цјелокупном ситуацији у земљи и друштву. Нема више, на примјер, Чајавца који је био логичан слијед за запослење након студирања на ЕТФ-у. Кадрови сада немају гдје да оду након студирања."
На питање да ли након дипломирања планира да остане у земљи или можда размишља да оде у иностранство, Филип каже да не жели да његов одговор буде у клишеу – "остаћу овдје цијели живот".
"Ово љето планирам да дипломирам и већ сам послао неколико апликација за мастер студије у иностранстранству. На један универзитет примљен сам сигурно, а на одговор за двије апликације још чекам, тако да је велика вјероватноћа да ћу мастер студије наставити у иностранству. А шта ће послије тога бити, заиста не знам…
Мислим да млад човјек треба да види и упозна свијет и из друге перспективе. Једноставно, овдје код нас инжењери немају дотицаја са врхунском технологијом, као што имају вани. А касније, наравно, имам жељу да се вратим. Јер – код куће је увијек најљепше", каже Филип.
Наш млади стучњак аплицирао је за мастер студије преко Еразмус мундус програма који финансира ЕУ, и прелиминарно је примљен на студиј организован од стране два факултета – у Норвешкој и у Њемачкој.
"Мислим да је битно да студенти схвате да ово није толико затворена средина, па да се не може нигдје отићи. Људи у иностранству ипак знају каква је школа овдје, да смо доста темељни у теоретским знањима и да ту имамо предност над њиховим студентима, мада нам фали практичне примјене тих знања", каже Савић.
Он је био у екипи бањалучког ЕТФ-а која је забиљежила фантастичан резултет на прошлогодишњој "Електријади" у Мађарској када је заједно са Ведраном Јовановићем и Слободаном Милутиновићем просто "помео" конкуренцију.
Осим побједе у екипном дјелу овог међународног такмичења у Балатону, њих тројица заузели су прва три мјеста и појединачно. Том приликом Електротехнички факултет у Бањалуци имао је 259 бодова, док је другопласирани Електротехнички факултет из Новог Сада освојио 47 бодова.
Филип Савић је и један од овогодишњих добитника стипендије које додјелује компанија М:тел. Он каже да је тих 300 КМ мјесечно за наше прилике прилично фин износ.
"Што се тиче м:стипендије, наричито бих похвалио чињеницу да је М:тел једина фирма у БиХ која даје стипендије студентима електротехнике из читаве БиХ, и то би требало да буде примјер и другим фирмама из те бранше", каже на крају разговора за МОНДО овај симпатични и скромни младић, о коме ће се сигурно још чути.0 КОМЕНТАРА

 1. ETF po bolonjskom sistemu, polaganje preko kolokvijuma i kontrolonih radova kao na naivou srednje škole nije ni blijeda sijenka ETF koje je bio 90-ih i 80-ih godina.
  Nemamo mi više obrazovni sistem. Logično bi bilo da sa ovolikim fakultema imamo i više industrije i fabrike, više proizvonje, nažalost ovi šta danas završavaju fakultete nemaju nikakve veze i pojma i industriji.
  Stvarno je velika bruka i sramoga na koji nivo su danas „profesori“ po nalogu zapada sveli ge fakultete. Nisu oni nikavi profesori.
  Ajde neka sada 80% svršenih srednjoškolaca se upiše na te fakultete koje sada ne završava samo onaj ko neće, bez ikakve selekcije i kvaliteta, i šta će sa njima, kuda će sa tim tolikim što iz izbace sa „fakulteta“, na Zapadu ih neće, ovde nemaju gdje da se zaposle, nemogu se svi zaposlinti ni u SNSD i SDS.

 2. Ipak je za svaku pohvalu ovaj mladi čovjek i njegov trud. Državni fakulteti kod trenutno pružaju najviše i obrazuju mlade ljude u više pravaca a ne samo jedan što je težnja zapada. Dakle naš diplomac,recimo baš sa ovog ETF-a, će odlično da vlada iz smijera koji on pohađa, elektronika čini mi se, ali posjeduje i znanje i iz energetike, programiranja, računarstva, telekomunikacija tako da kada dodje vrijeme da se zaposli neće biti vezan samo za jednu oblast nego više njih. O privatnim fakultetima neću da pričam, oni nisu obrazovani ni za ono što im se predaje, to je uglavnom površno, nedorečeno, uveče prelistaj ujutru zablistaj, jednom rječju smeće.

 3. Sve cestitke Filipu na dosadasnj uspjehu sa zeljom da se i globalno dokaze na master studiju. Ovo je prilika da se sjetimo i jednog drugog studenta sumnjivih kvaliteta iz Milana koji je dobio 1000 puta vecu sumu nego sto je Filipova mjesecna stipendija…A o onom trecem studentu koji sada radi u Beogradu necu ovom prilikom nista reci vec cu sutra u Glamocu uplatio svijecu za pokoj napacene duse Prof. Kravarusica.

 4. ETF danas je na nivou srednje elektrotehničke škole iz 80-ih, smiješno je u ovakvom sistemu vrijendosti u društvu i visokom obrazovanju dana hvaliti neke klince za desetke na fakultetu kad se zna da te desetke nisu ni nako nekada petice. Ajde ako stvarno izad tih desetki stoji znanje, da vidimo njegoe projekte indusrije, gde su mu projektovane fabrike ? Neka pokaće u privrede šta su ga te desetke naučile ?

 5. Чињеница је да већина студената која заврши Електротехнички факултет у БЛ углавном нађу посао. Захваљујући само ентузијазму неколико професора са ЕТФ-а, ЕТФ још увијек има добар рејтинг.
  Све похвале за овог вриједног момка…

  Плате професора на ЕТФ-у су мање од плата које примају секретарице (или да их назовемо правим именом) запослене у Влади РС и разним јавним установама. СРАМОТА…

 6. Eto super, onda sad će taj naš destekaš bolonjac odmah da napravi Čajevec i zaposlei 5000 radnika u elektronskoj industriji, izvozimo u Evropsku uniju telecizore, kompjutere, mobitele i ostalu elektronksu i informatičku opremu. BDP države skače 50%, pokrivenosti uvoza izvozom takođe. Vidjećemo kako će se sa njegovim novim Čajevcem rad te fabrike odraziti na opštu privrednu klimu ovde.

 7. Миленко,
  „Десеткаш“ би вјероватно нешто и направио када би дошао у прилику тј. када би разни „Милини кадрови“ пустили бар неку позицију паметним људима.
  „Десеткаш“ гарантовано неће ићи под шаторе и пјевати крканске пјесме са разним сељачинама… и због тога неће никада доћи у прилику да покаже своје знање.
  Будућност је у разним кадровима са Апеирона, „универзитета Јањош“, БЛЦ-а, НУБЛ-а, разних престижних факултета из Широког или Брчког…, а ови са ЕТФ Бањалука вјероватно су „глупани“.

 8. Treba mu poništiti diplomu ako nije sposoban izgraditi jedan veliki industrijski kompleks organizovatni proizvodnju, naći tržište i raditi na borbi sa zapadnom konkurencijom, ako ne bude mogao sa tim desetkama projektaovati bolji TV od Simensa, bolji telefon, bolji kompjuter, treba mu poništiti dišlomu i desetke sa kojma nezna ništa raditi.