Фијат оживио Крагујевац

Одговори на питање како живи Крагујевац откако је дошао "Фијат" уливају наду. Већина људи је задовољна доласком италијанског гиганта у њихов град. "Наша фабрика" како су је назвали радници ове године требало би да производе до 150.000 аутомобила и од тога да заради око двије милијарде евра. То је петина извоза Србије. Двије трећине дјелова […]

недеља, март 24, 2013 / 17:04

Одговори на питање како живи Крагујевац откако је дошао "Фијат" уливају наду.

Већина људи је задовољна доласком италијанског гиганта у њихов град. "Наша фабрика" како су је назвали радници ове године требало би да производе до 150.000 аутомобила и од тога да заради око двије милијарде евра. То је петина извоза Србије. Двије трећине дјелова за ауто Фијат 500 Л који силази са монтажних трака у Крагујевцу, производе српске фирме.

Град је оживио, то најбоље могу да примјете посјетиоци и Крагујевчани који крију задовољство и ријечи хвале, па и изненађење оним што је Крагујевац добио. Почев од саобраћајница и инфраструктуре, до великих трговинских ланаца, хотела и ресторана.

"Фијат" је присутан на сваком кораку у Крагујевцу, на улазу у град из правца ауто пута симбол компаније.

Из фабрике возом и шљеперима редовно иду испоруке фијатових аутомобила. Фабрика је модернизована и на тој новој технологији ради све више младих Крагујевчана. Зато је све више оних који долазак "Фијата" у Крагујевац оцјењују као добар посао.

Задовољни су и надлежни. У Националној служби за запошљавање кажу да се прошле године запослило двоструко више љиди него петходне, највише у "Фијату" и код коопераната.

Замјеница директора Националне службе за запошљавање Љиљана Петровић каже да се запослило око 2.000 људи и да су то радници углавном металско-машинске струке али и да су и други имали прилику.

"Оно што је важно је да су имали прилику да упознају нову, савремену технолгију рада, организацију рада и да се кроз трансфер знања и одласком на додатно образоваеење и обуку у њиховим основним компанијама стекли увид, како се то ради у свету", истакла је Петровићева.

За многе приватне предузетнике долазак Италијана био је шанса за проширење посла и нове дјелатности. Отворени су сервиси за помоћ у кући, услужно прање и пеглање одјеће. Крагујевац има на десетине нових ресторана у којима радници из Италије добијају и смјештај и исхрану.

Италијан Ђузепе каже да су Срби веома љубазни, да су смјештај и храна одлични па им је лакше да раде одвојени од својих породица".

Власник ресторана у Крагујевцу Станојке Цвијовић каже да је повећао број радника, побољшао квалитет услуге, али и прилагодио се италијанској кухињи, па је профит због тога већи.

Крагујевац постаје и све посјећеније туристичко мјесто. Само прошле године остварено је 120.000 ноћења, 70 одсто гостију били су странци.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор