Фердинанд и Сарајево: Муслимани заборавили колико су се противили Аустроугарској

Предсједник Одбора Српске академије наука и уметности за обиљежавање сто година од Првог свјетског рата Драгољуб Живојиновић оцијенио је да је прича о подизању споменика Францу Фердинанду у Сарајеву бесмислица, јер су муслимани били највећи противници аустроугарске окупације БиХ.

четвртак, 12 септембра, 2013 / 15:19

"Бошњачки фактори усмјеравају тај чин против Срба , бранећи представника царевине против које су се сами борили . Пуна два мјесеца је аустроугарском генералу Филиповићу требао сломи отпор муслимана приликом окупације Босне 1878. године . Тукао се са муслиманима, а не са Србима и Хрватима ", рекао је Живојиновић .

Он је критиковао покушаје појединих западних историчара и медија да ревидирају историју , те да Србе и Гаврила Принципа који је пуцао на Франца Фердинанда прогласе терористима и да пореде Принципа с Осамом бин Ладеном , а организацију " Млада Босна " са Ал Каидом.

"Хоће да нам прогласе нацију геноцидном. Српске жртве у борбама његовог народа за слободу најбољи су доказ да је геноцид почињен са супротне стране. Страдали смо у милионима у ратовима , али и у временима мира . Бомбардовани смо, уништавани материјално, физички и духовно " , рекао је Живојиновић за " Политику " .

Он је додао да је " Млада Босна " била удружење без организационе структуре и финансијске подршке, група младих националиста и патриота свих народа који су живјели у БиХ , док се Ал Каида ослања на помоћ низа арапских земаља и чврсто је вођена са једног мјеста .

Живојиновић наводи да би се из захјтева Њемачке да се током обиљежавања сто година од Првог свјетског рата не спомињу имена ни побједника ни поражених , могло закључити да иза ревизионистичке кампање стоји Њемачка .

Он каже да би то могло значити и жељу Њемачке да се ревизији подвргну и све историјске чињенице , укључујући и Версајски уговор који је потписала Њемачка , ау којем пише да је Немачка одговорна за Први светски рат .

Живојиновић је навео да би требало покренути озбиљну расправу у начелу , ослобођену непромишљености и глупости појединих саговорника , те најавио за јун идуће године велики међународни скуп који организује САНУ .



0 КОМЕНТАРА

  1. И опет се овде неки Срби залијећу ко бик на црвену крпу, гурајући наш нос у версајске заврзламе које осим завршетка крвавог рата ништа нису рјешиле, да јесу не би се такав рат поновио и то у још жешћем обиму само двадесетак година касније.

    Глупо је да ми бацамо кост великима, кад се одувијек зна да само велики бацају коске малим народима.

    Па тако се треба добро ставити у памет и знати да рецимо у америчком уџбенику за завршни разред основне школе стоји да је „Гаврило Принцип био српски терориста“.

    Паметном доста, што значи да ту причу не гура само једна „поражена“ страна из тог рата, него је та прича опште прихваћена, а што је једној групацији империјалистичких сила и таква солуција „терористички чин“ погодовала за остваривање њихових циљева то нама ништа не значи.

    Бошњаке и њихово национално непостојање у то вријеме не треба ни коментарисати у цијелој тој ствари.