Федерални дуг скоро пет милијарди КМ

Федерација БиХ достигла је дуг од скоро пет милијарди КМ, а федерална власт показује да нема рјешења како би се буџет пунио средствима из привреде, пише „Дневни аваз“. Овакав закључак, наводи лист, произилази из извјештаја који је објавило Министарство финансија ФБиХ о извршењу буџета за прошлу годину. Гомилање дугова свих претходних година имало је за […]

уторак, јун 11, 2013 / 12:22

Федерација БиХ достигла је дуг од скоро пет милијарди КМ, а федерална власт показује да нема рјешења како би се буџет пунио средствима из привреде, пише „Дневни аваз“.

Овакав закључак, наводи лист, произилази из извјештаја који је објавило Министарство финансија ФБиХ о извршењу буџета за прошлу годину.

Гомилање дугова свих претходних година имало је за посљедицу да је прошле године ФБиХ имала спољни дуг од 4,3 милијарде КМ, док је унутрашњи износио 569,1 милион КМ или укупно 4,9 милијарди марака.

Колапс буџета ФБиХ, према овом извјештају, спречавају порески приходи од 1,17 милијарди КМ. Приходи од привреде, односно предузетничких активности, износе 267,5 милиона КМ, док непорески приходи попут накнада и такси у континуитету биљеже подбачај.

Стране камате федерални буџет теретиле су за чак 2,9 милиона КМ, док су камате које су плаћене за домаће позајмљивање износиле 4,7 милиона КМ. Укупни износ камата премашио је 7,6 милиона КМ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *