Федерација мора вратити Српској 34 милиона КМ

БАЊА ЛУКА – Власти Федерације БиХ мораће да врате Репубици Српској најмање 34 милиона КМ, за колико је оштећен буџет Српске на име прикупљених индиректних пореза у прошлој години. Одјељење за макроекономске анализе Управног одбора Управе за индиректно опорезивање почетком овог мјесеца израдило је приједлог одлуке на основу које би РС требало да добије више […]

понедељак, 21 фебруара, 2011 / 10:28

БАЊА ЛУКА – Власти Федерације БиХ мораће да врате Репубици Српској најмање 34 милиона КМ, за колико је оштећен буџет Српске на име прикупљених индиректних пореза у прошлој години.

Одјељење за макроекономске анализе Управног одбора Управе за индиректно опорезивање почетком овог мјесеца израдило је приједлог одлуке на основу које би РС требало да добије више новца него што јој је прошле године пребачено са јединственог рачуна на којем се прикупља новац од ПДВ-а.

Приједлог ће се ускоро наћи пред члановима УО УИО, али због успореног процеса формирања власти на нивоу ФБиХ и БиХ, још је неизвјесно када ће бити донесена одлука о томе.

Економисти у ФБиХ сматрају да се представници БиХ и ФБиХ у УО УИО неће усудити да РС врате ту суму, свјесни да би тиме задали фаталан ударац федералном буџету, док ће представници РС инсистирати на брзом враћању тих средстава, јер тај новац може да попуни бројне буџетске рупе у години у којој се очекује најтежи удар економске кризе.

Одлука о расподјели новца од индиректних пореза усвојена је 2008. године, а РС припада нешто више од 32 одсто прикупљеног ПДВ-а. Новац се дијели на основу крајње потрошње, односно на основу тога гдје је плаћен ПДВ. Судећи према извјештају УИО, РС је у појединим мјесецима прошле године повећала крајњу потрошњу чак и до три одсто, што је и довело до тога да јој сада припада знатно више новца од прикупљеног ПДВ-а.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија тврди да је за ту цифру добрим дијелом заслужан и процес фискализације, пошто је смањењем токова новца у сивој зони економије наплаћено више пореза.

Самим тим, каже он, дошло је и до повећања процента у којем РС учествује у расподјели прихода од прикупљеног ПДВ-а, који с прошлогодишњих 4,8 милијарди КМ чини "кичму" свих буџетских прихода у БиХ, укључујући и РС.Оставите одговор