Фармленд: Ко штрајкује, лети с посла

У Фармленду пљуште нови откази. Број радника који је послат кућама попео се на четири – и то све због штрајка упозорења који су претходне седмице организовали у кругу предузећа. Радници су на дан протеста примил једну од четири заостале плате – само што су, уз новац, појединци добили забрану приласка предузећу. “На радноме мјесту […]

петак, мај 17, 2013 / 20:34

У Фармленду пљуште нови откази. Број радника који је послат кућама попео се на четири – и то све због штрајка упозорења који су претходне седмице организовали у кругу предузећа. Радници су на дан протеста примил једну од четири заостале плате – само што су, уз новац, појединци добили забрану приласка предузећу.

“На радноме мјесту су му постављена питања зашто је био у штрајку, с којим правом. Кад је човјек рекао да има право да тражи своја права – да не види у томе ништа лоше, да никога није увриједио пренесено му је путем шефова да више не долази на посао”, каже радник Фармаленда Перица Бајић.

Сукоб радника и управе који траје и даље само је врх леденог бријега јер проблема у Фармленду, чини се, одавно не мањка. Предузеће по разним основама дугује на десетине милиона марака – тако да је минус одавно премашује вриједност фирме.

Негативан биланс ипак није спријечио власти Српске да слијепо вјерују управи предузећа. Прије шест година Пореска управа је Фармленду репрограмирала 1,6 милиона обавеза. Од овог износа уплаћено је само 637 хиљада па је покренут поступак принудне наплате. И поред тога, неуредни порески обвезник поново је награђен почетком ове године.

Фармленду из Нове Тополе, по рјешењу Министарства финансија Српске од 30. јануара 2013. године одгођено је плаћање обавеза у износу од 4,7 милиона марака – и то до 31. децембра текуће године.

Поред овога, држава је Фармленду дала око три хиљаде хектара обрадивог земљишта кроз концесију. За првих пет година приватизације исплаћено им је укупно 6,3 милиона марка на име премија за млијеко. То није спријечило управу да се ту и тамо додатно задужује код комерцијалних банка.

Већински власник говедарске фирме тврди да држава Фармленду не гледа кроз прсте, чак напротив. Због неограничене солидарне одговорности бившег ПИК-а Младен Стојановић, Фармленд већ дуже вријеме враћа дугове наслијеђене приватизацијом. Мјесечна рата само за ове сврхе износи више од 230 хиљада марака.
Ако се узме у обзир да владини подстицаји касне пет мјесеци није ни чудо што је све теже измиривати обавезе према држави, кредиторима и добављачима.

“Фармленд од ове државе није добио ништа, добио је само њене дугове. И ништа више. Петсто јуница које је дошло на име Робних резерви је у ПИК-у Младен Стојановић постојало одувијек”, каже за АТВ већински власник Фармленда Драган Васиљевић.

Радници кажу да је у Фармленду одувијек постојала и синдикална организација. Све донедавно када је, како кажу, због шиканирања предсједник синдиката прешао на друго радно мјесто. Због тешке ситуације – након штрајка упозорења, најављују радикалнију борбу за неисплаћене плате за које, како сада ствари стоје ни у једној каси нема пара.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *