Евроазијски економски савез званично се оснива у четвртак

Лидери Русије, Бјелорусије и Казахстана планирају да, на редовној сједници Врховног евроазијског економског савјета у четвтрак, 29. маја, у Астани потпишу споразум о Евроазијском економском савезу, који ће ступити на снагу 1. јануара 2015. године. Како је саопштила прес служба Кремља, оснивање Савеза уводи земље-учеснице на највиши ниво интеграција. Три земље се обавезују да гарантују […]

уторак, 27 маја, 2014 / 13:44

Лидери Русије, Бјелорусије и Казахстана планирају да, на редовној сједници Врховног евроазијског економског савјета у четвтрак, 29. маја, у Астани потпишу споразум о Евроазијском економском савезу, који ће ступити на снагу 1. јануара 2015. године.

Како је саопштила прес служба Кремља, оснивање Савеза уводи земље-учеснице на највиши ниво интеграција. Три земље се обавезују да гарантују слободно кретање робе, услуга, капитала и радне снаге. Реализоваће се усклађена политика у кључним секторима привреде – енергетици, индустрији, пољопривредни и саобраћају.

На тај начин завршиће се формирање највећег заједничког тржишта, од 170 милиона људи, на територији Заједнице Независних држава, који ће постати моћан центар економског развоја, истиче се у саопштењу Кремља, које преноси Итар тас.

Током преговора очекује се разматрање практичних аспеката функционисања Царинске уније и заједничког економског простора.

Биће размотрена питања проширења састава учесника евроазијских економских интеграција, међу којима и приступање Јерменије и припрема „карте пута“ за прилагођавање законодавства Киргизије правном оквиру Царинске уније и заједничког економског простора, саопштено је у Кремљу.Оставите одговор