Евакуисан Јад Вашем због шумског пожара

Израелске спасилачке службе евакуисале су јуче Музеј холокауста Јад Вашем због великог шумског пожара, који се ширио без контроле на домаку Јерусалима. Портпарол ватрогасне службе Боаз Рака саопштио је синоћ да је ватра под контролом и да Јад Вашем више није у опасности. Он је казао да истражитељи разматрају да ли се ради о подметнутој […]

понедељак, 18 јула, 2011 / 09:42

Израелске спасилачке службе евакуисале су јуче Музеј холокауста Јад Вашем због великог шумског пожара, који се ширио без контроле на домаку Јерусалима.

Портпарол ватрогасне службе Боаз Рака саопштио је синоћ да је ватра под контролом и да Јад Вашем више није у опасности.

Он је казао да истражитељи разматрају да ли се ради о подметнутој ватри, јер је избила на неколико мијеста у исто вријеме, пренијеле су свјетске агенције. За сваки случај ватрогасци су остали на попришту пожара током цијеле ноћи.

Портпаролка Јад Вашема је рекла да је евакуисан кампус од 18 хектара, јер се ватра приближила само на неколико стотина метара од меморијалног центра.

„Сви су се евакуисали у тишини. Било је много дима у кампусу”, рекла је она, додавши да је за двоје људи била потребна медицинска помоћ.

У Јад Вашему се налази музеј и меморијали жртвама холокауста. Страни званичници га обавезно посјећују у оквиру посјете Израелу.

У њему се налази 140 милиона странаца документације, што је највећа таква колекција у свијету. Такође су изложене фотографије и забалежена сведочења жртава и преживјелих.

У Холу сјећања је вјечни пламен, а у Холу имена се сакупљена имена Јевреја убијених у рукама нациста и њихових савезника.

Ватра је јуче избила у јерусалимској шуми, брдовитом терену обраслом боровима на западном дијелу града.

Она је пробудила сјећања на разорни пожар крај Хаифе на сјеверу Израела прошле године у децембру у коме је погинуло 42 људи.Оставите одговор