ЕУ жели петро-евро и дедоларизацију

Европска комисија затражила је од држава чланица ЕУ и самог бизниса да активније користе евро у стратешким секторима економије.

среда, децембар 5, 2018 / 20:43

Указала је да европски бизнис – иако је велики купац и велики произвођач – и даље на кључним стратешким тржиштима тргује у доларима. Упозорила је да то тржишта излаже политичким и валутним ризицима и ЕУ и њен бизнис „чини зависним од туђих једностраних одлука“.

Комисија је лидерима земаља које су у саставу ЕУ предложила да наредних дана размотре „међународну улогу евра“ и препоручила да га шире користе посебно у међународним енергетским споразумима и трансакција.

За прву половину 2019-те је најавила „широке консултације о коришћењу евра у пословима са нафтом и гасом“.

Ово је бриселски план дедоларизације ЕУ. Русија такође има свој план дедоларизације, а такође и Турска.

Руски план је још макар полутајна, а европски је неко ставио на располафгање америчкој новинској агенцији (заједно са „техничким прилозима“) цијелу недељу прије него што је био формално усвојен.

Једно је ипак извјесно: ако план Европске комисије, којег не би било без одобрења Ангреле Меркел и Емануела Макрона, крене у реализацију – Вашингтону ништа неће вриједити што има своју `пету колону` у врховима безмало свих држава чланица Уније.

Чак и у прилично ублаженој форми, за коју е Комисија на крају одлучила, њен план дедоларизације суштински кида стратешку везу долар-нафта. Бар у њеном досадашњем виду.

То ће много шта измијенити. Вјероватно и у односима са Москвом јер је план ЕК немогуће реализовати без сарадње са Москвом.

Европски план дедоларизације и јачање глобалне улоге евра као главну тачку има – европски увоз енергената мора бити у еврима а не у доларима. А земље ЕУ годишње увезу нафте и гаса за 340 милијарди долара.

Посебно је значајно што је у документу ЕК сама дедоларизација постављена у равни успостављања европског економског и монетарног суверенитета која – најблаже речено – нервира Вашингтон.

Комисија је иницирала хитно стварање финансијског центра ЕУ који би био аналог лондонском, са задатком да, поред осталог, обезбиједи функционисање петро-евра.

ЕК предлаже и отварање ЕУ-берзе за трговање нафтом.

За Американце је ово „егзистенцијална пријетња“ јер најдиректније води сужавање зоне долара и лишава их не само економских предности које су САД имале деценијама као земља емитент глобалне резервне валуте.

Вашингтон ће, дакако, чинити све што буде у његовој моћи да заштити своју и хегемонију долара.

„Жути прслуци“ и слична „гибања маса“ могу се појавити и у другим европским земљама.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *