Етничко прочишћење: Латиница у Ћоровићевој кући у Мостару

Част нам је позвати Вас на премијеру позоришне представе Хајђекуд, која ће бити изведена у башти Ћоровића куће, 11. јуна 2018. год. са почетком у 20 сати.

субота, 9 јуна, 2018 / 22:58

Представа Хајђекуд је настала у вишемјесечном истраживању појма ‘будућа сјећања’, тражења онога што је заборављено, али и онога чему се у будућности надамо.

Заборави се кључ, оловка, новчаник, мобител, некад и далека родбина, некад се заборавља јер вријеме пролази, а некада јер је тако лакше. Некад се нешто не може никако заборавити.

Слично је са будућношћу. Надамо се новим кључевима, оловкама, новим (треба ли нагласити пуним) новчаницима, најновијим мобителима, родбини. Надамо се да нас не забораве. Надамо се (молимо добош!) бољој будућности! Мада све чешће негдје далеко.

У току процеса стварања представе, 25 ученика и ученица средњих школа из Приједора је пролазило кроз радионице филма, позоришног покрета, радили су на тексту, гласу, сценографији, костиму, и осмислили представу коју су из забаве назвали Хајђекуд (скраћено од Хајде! Гдје? Куда?). Процес су подржали професори/це и наставници/е приједорских школа који су из улога фасилитатора/ица помагали процес уводећи приступ једнакости и размјене.

Партиципативни приступ раду омогућио је простор и вријеме у којем се кроз смијех, забаву, али и озбиљност и преданост исписивали дијалози, одигравале сцене групне и индивидуалне амнезије, односа друштва према њиховим генерацијама, као и вриједности које желе да поплочају њихове путеве.

Овим путем вас желимо позвати да будете с нама 11. јуна 2018. год у 20 сати у Ћоровића кући, гдје ће се осим представе приказивати и кратки филмови учесника/ца који су настали у склопу филмске радионице.Оставите одговор