Електропривреда: Неће бити поскупљења струје

У Републици Српској неће бити поскупљења струје, а цијене, које нису мијењане већ пету годину, знатно су ниже него у земљама окружења, речено је Срни у Електропривреди Републике Српске /ЕРС/. У овом предузећу кажу да су у односу на окружење цијене ниже посебно за индустријске купце и да се могу сматрати стимулативним за инострана улагања. […]

недеља, 26 јануара, 2014 / 10:20

У Републици Српској неће бити поскупљења струје, а цијене, које нису мијењане већ пету годину, знатно су ниже него у земљама окружења, речено је Срни у Електропривреди Републике Српске /ЕРС/.

У овом предузећу кажу да су у односу на окружење цијене ниже посебно за индустријске купце и да се могу сматрати стимулативним за инострана улагања.

Ниједно од предузећа из састава ЕРС-а није Регулаторној комисији за енергетику поднијело захтјев за провођење тарифног поступка и промјену цијена електричне енергије.

У ЕРС-у истичу да анализе показују да су просјечне цијене за купце у Српској на нивоу знатно нижем од непосредног окружења, са изузетком Србије која има ниже цијене за купце из категорије домаћинства, а приближно исти ниво цијена за категорије осталих купаца.

"Просјечна цијена за индустријског купца на 10 киловолтном напону износи 9,18 фенинга по киловату, док је цијена за купца из ове категорије у Федерацији БиХ, на подручју које покрива Електропривреда Хрватске заједнице Херцег-Босне /ЕПХЗХБ/ виша за 82 одсто, док је на подручју које покрива Електропривреда БиХ виша за 73 одсто", кажу у ЕРС-у.

Цијена за купце из ове категорије у Црној Гори виша је за 62 одсто, у Хрватској за 129 одсто, док је на готово истом нивоу у Србији.

Када је ријеч о купцима из категорије домаћинства, просјечна цијена у Републици Српској је 12,51 фенинга по киловату, док је на подручју које покрива ЕПХЗХБ виша за 36 одсто, а на подручју Елекропривреде БиХ виша за 15 одсто.

У односу на цијене за купце из категорије "домаћинства" у Републици Српској, у Црној Гори цијене су више за 26 одсто, а у Хрватској за 67 одсто.0 КОМЕНТАРА