ЕЛ: Арманију "А" лиценца, Алби "вајлд кард"

Позната су имена 23 од 24 учесника Евролиге 2012/13, док ће за последње мјесто, путем квалификација, конкурисати осам тимова. Борд компаније Евролига, која руководи овим такмичењем, састао се у сриједу у Барселони и одлучио да "А" лиценцу на период од двије године додијели италијанском Емпорио Арманију, док је "Ц" лиценца, односно "вајлд кард", отишла берлинској […]

четвртак, јун 21, 2012 / 00:45

Позната су имена 23 од 24 учесника Евролиге 2012/13, док ће за последње мјесто, путем квалификација, конкурисати осам тимова.

Борд компаније Евролига, која руководи овим такмичењем, састао се у сриједу у Барселони и одлучио да "А" лиценцу на период од двије године додијели италијанском Емпорио Арманију, док је "Ц" лиценца, односно "вајлд кард", отишла берлинској Алби.

Специјална позивница била је на располагању пошто се Химки пласирао у Евролигу по два основа – као финалиста руског првенства и као освајач Еврокупа 2011/12.

Као тимови са "А" лиценцом Евролигу ће играти Барселона, Реал Мадрид, Каха Лаборал, Уникаха, ЦСКА, Олимпијакос, Панатинаикос, Макаби, Ефес, Фенербахче, Монтепаски, Емпорио Армани, Жалгирис и Проком (укупно 14).

Једногодишње "Б" лиценце имају Химки, Бешикташ, Бамберг, Шалон, Лијетувос Ритас, Партизан, Цедевита и Олимпија (укупно осам), док је Алба добила "Ц" лиценцу због "важности њемачког тржишта и интереса који Евролига има за развијање кошаркашког бизниса у тој земљи", стоји у званичном саопштењу из Барселоне.

Дуго се у српским медијима подгријавала нада да ће "А" лиценцу добити Партизан, међутим, како се Евролига у првом реду руководи финансијским и маркетиншким, па тек онда спортским интересима, свакоме реалном било је јасно да ће се то тешко догодити.

"Требало је да добијемо ‘А’ лиценцу још прије пет година, али увек ускочи неко други, водећи људи Евролиге им уруче позивницу, да би се тај тим касније угасио. Лично не вјерујем да ћемо је добити ни наредних година", рекао је предсједник црно-белих Предраг Даниловић дневном листу "Спорт".

Квалификације за елитно такмичење играће Канту и Уникс по специјалном позиву, а Доњецк, Ле Ман, Улм, Лукоил, Остенде и Нимбурк у складу са спортским критеријумима.

Занимљиво је да ће Њемачка имати два представника у Евролиги први пут од сезоне 2001/02, када су то били Алба и Скајлајнерси из Франкфурта.

Подсјетимо да је за идућу сезону припремљена важна промјена у формату такмичења, по којој ће се Топ 16 играти у двије групе од по осам тимова и трајаће 14 кола, умјесто досадашњих шест.Оставите одговор