Екмечић: Није Србима случајно припало пола БиХ

Српски академик Милорад Екмечић сматра да Република Српска има далеку будућност, те да није случајно што је Србима дато готово 50 одсто територије БиХ. Екмечић је, поводом 20 година постојања Републике Српске, оцијенио да је Дејтонски споразум био разграничење на Балкану између Срба и Хрвата, на првом мјесту, а да је нађено подручје и за […]

петак, децембар 30, 2011 / 08:15

Српски академик Милорад Екмечић сматра да Република Српска има далеку будућност, те да није случајно што је Србима дато готово 50 одсто територије БиХ.

Екмечић је, поводом 20 година постојања Републике Српске, оцијенио да је Дејтонски споразум био разграничење на Балкану између Срба и Хрвата, на првом мјесту, а да је нађено подручје и за босанске муслимане.

"Требало би прихватити чињеницу да је то тако, да око 50 одсто територије БиХ није дато случајно српском народу у БиХ Дејтонским споразумом. Дато му је оно што су изгубили у Хрватској", рекао је Екмечић за Срну.

Према његовим ријечима, велике свјетске силе, а на првом мјесту САД, сносе историјску одговорност да су "разбиле осињак који је на Балкану увијек био гнијездо из кога су се рађале велики свјетски бродоломи".

"Ми видимо да оно што се данас дешава у свету у појединим земљама представља понављање модела који се правио у Београду обарањем режима и што се покушава да уради и у Републици Српској. Али, једно је шта неко снује, а друго како Господ одлучује", навео је Екмечић, који је и историчар.

Екмечић је подсјетио да је више пута писао о коријенима Републике Српске и истакао да је био посљедњи који је ужасно жалио што се напушта хиљадугодишња теза – да је БиХ српска земља.

"Није реч само о томе да су православни Срби организовали ентитет као своје државно биће у БиХ, него да је цело становништво те области било српско временом, али највише вољом великих сила које не знају меру у разарању оног што је историја стварала. Српски народ у БиХ данас сачињава оно што припада Српској православној цркви", рекао је Екмечић.

Он је навео да у том погледу Дејтонски споразум представља рјешење и да се не смије сумњати у његову трајност, јер најмање што је потребно на Балкану овог тренутка јесу импровизације, које се врше са свих страна, али које, као и све импровизације, "почињу одозго, од рушења оног што је круна одређених ствари".

Говорећи о повратку Турске на Балкан, Екмечић је рекао да је "једно шта Турска хоће, а друго шта може".

"Турска је, ипак, једно сакато друштво. Сваки трећи Турчин не говори турским језиком. Имају националну мањину коју нема ниједна земља у Европи у свету. А пут у будућност се не ствара лепим речима", рекао је Екмечић.

Оцјењујући да се "Турска, заиста, враћа на Балкан", Екмечић је навео да српска политика "прави грешку што сматра да је српској националној политици данашња турска дневна политика стратешки партнер".

Екмечић је поводом 9. јануара, Дана Републике Српске и 20 година њеног постојања честитао рођендан Српској са увјерењем да ће потрајати и бранити се.

С обзиром да идуће године и Новинска агенција Републике Српске – Срна, такође, слави 20 година постојања, Екмечић је рекао да је значај медија многострук и да је Срна један од ријетких медија који се држи старих правила и моралних норми како треба да се извјештава, а не да се узима нова формула да: "ако нема виести о догађају, онда се ништа није десило и нема ни догађаја".

"Честитам да сте се држали старог доброг поштења", поручио је Екмечић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *