Душан Јањић: Кад не знам шта бих рекао о ЕУ, ја онда о Русији

У Подгоричкој побједи која је из силног традиционалног црногорства прешла на латиницу са ћирилице, забринути због изјаве словачког премијера зову Јањића у Београд, а овај без икаквог разлога помиње Русију.

понедељак, 25 децембра, 2017 / 10:58

Изгледа да и само наговјештавање да политика ЕУ у нечему није сјајна, односно да НАТО не само да не држи конце у рукама, већ регион Балкана увијек држи на ивици рата за своје потребе, аналитичаре из ове кухиње увијек узнервози и да им надахнуће да помињу Русију без икаквог разлога.

То у пракси изгледа овако:

Шаљући забрињавајуће поруке о кризи на Балкану поједине европске државе, нарочито Словачка и Чешка, заправо само праве алиби за своје унутрашње кризе и покушавају да, преко наших леђа, рјешавају проблеме своје прошлости и припадања руском блоку, сматра аналитичар из Београда Душан Јањић.

Он је на тај начин, у разговору за Побједу, прокоментарисао недавну поруку словачког премијера Роберта Фица да је неким државама у региону важно понудити европску перспективу јер је "Балкан поново почео да гори".

"То је драматизација која само донекле има утемељење у реалности. Тако да ја не знам о чему они причају, али знам шта њих мучи. Па њих мучи Русија, нарочито Словаке и Чехе, и сад би преко наших леђа да рјешавају проблеме своје прошлости и припадања том руском блоку", истиче Јањић.

Овај аналитичар процјењује и да је перцепција Запада о кризи на Балкану већ дуже вријеме потпуно погрешна и објашњава да овај регион тренутно нема ниједан отворени конфликт.

"Ко је тај који сада на Балкану може да буде стављен у ту улогу? По мени једино Србија и Албанија. Ако то поредимо са 90-им када су сви били у игри, онда је то велики напредак. Друго, ако узмемо реалне показатеље, чак ни Србија ни Албанија више нијесу спремне да понове деведесете", сматра Јањић.

Истиче да у контексту кризе на Балкану можемо говорити само о наставку мржње из 90-их година и то само зато што на власти и даље имамо политичаре из 90-их.

"И то управо захваљујући политици коју је водио Запад превеликим ослањањем на изборе и премалим доприносом Хашком трибуналу и подршци земљама разрушеним ратом. Кад говоримо о Србији, Црној Гори и Косову они нијесу урадили ништа да надокнаде штету коју су направиле санкцијама, а управо су санкције разориле друштво. ЕУ је прва увела санкције. Дакле, ту има те бахатости, а и опште је познато да нема балканизације без велике силе. Ми тренутно имамо међусобног неповјерења и кризних тачака, али исто тако имамо и пуно позитивних догађаја. Па погледајте само колико је земаља у међувремену ушло у ЕУ и НАТО", наводи Јањић.

Овај аналитичар сматра и да Европу у овом тренутку, далеко више од Балкана, треба да брину сопствене чланице попут Мађарске, Пољске и Чешке.

"А да не кажем да ми сви треба да бринемо због неонацизма у Њемачкој, нове владе у Аустрији и новог фашизма у Мађарској. Кад се направи такав распоред њима идеално дође да нађу неке партнере на Балкану и пробају поново, као 90- их, да Балкан за њих ратује", прича Јањић.Оставите одговор