Догодине на Косову: Нетанијаху честитао Божић из Јерусалима

Премијер Израела Бењамин Нетањаху пожелио је данас, стојећи испред старог града у Јерусалиму, свим хришћанима у том граду, као и широм свијета, срећан Божић.

понедељак, 25 децембра, 2017 / 11:04

На видео снимку постављеном на Фејсбуку он их је позвао да посјете хришћанска света мјеста широм земље, рекавши "наредне године у Јерусалиму" и понудивши чак да буде њихов водич.

"Можете посјетити било које мјесто које желите да посјетите, идући стопама Исуса и поријеклом нашег јудео-хришћанског насљеђа", рекао је Нетањаху, додавши:" Дођите у Израел, сљедеће године у Јерусалиму, и срећан Божић свима".

Те његове ријечи "сљедеће године у Јерусалиму" су по традицији одраз чежње Јевреја који живе у дијаспори и који су били приморани да напусте своју земљу.

И данас се тај апел користи иако Израел од постанка сматра Јерусалим својим главним градом.

Та земља је источни дио Јерусалима окупирала у Шестодневном рату 1967. године и касније га анектирала.

Палестинци у том дијелу Јерусалима планирају да прогласе главни град своје будуће независне државе.

Осим тога међународна заједница никада није признала анексију.Израел је донио и закон на основу кога се тврди да ће неподијељени Јерусалим остати вјечна пријестоница Израела.

Предсједник САД Доналд Трамп је 6. децембра признао Јерусалим као само израелски и најавио да ће преселити америчку амбасаду из Тел Авива у Јерусалим, што је Израел поздравио. Велика већина земаља у Генералној скупштини УН гласала је у четвртак против такве одлуке.

Нетањаху је иначе сличне честитке упућивао хришћанима сваке године, али овог пута жеље упућене из Јерусалима имају посебну тежину.Оставите одговор