Дрвар: Непозната звјерка плаши људе језивим крицима

Мјештане села Дрвар у истоименој општини већ дуже плаши непозната звијер, која се оглашава језивим крицима, а за коју чак сумњају да је у питању биће у народу познатије као дрекавац. Ово су нам јуче потврдили бројни Дрварчани, који тврде да су у страху, али да највише бојази постоји за дјецу која сама више не […]

среда, 21 септембра, 2011 / 11:51

Мјештане села Дрвар у истоименој општини већ дуже плаши непозната звијер, која се оглашава језивим крицима, а за коју чак сумњају да је у питању биће у народу познатије као дрекавац.

Ово су нам јуче потврдили бројни Дрварчани, који тврде да су у страху, али да највише бојази постоји за дјецу која сама више не смију до школе.
Јован Трнинић, један од мјештана овог села, казао је да су видјели сјенку необичног животињског бића, али да нису могли одгонетнути шта је у питању.

Његове комшије су у страху, те не смију излазити вани, а највише страхују дјеца.

"Ти крикови су немогући, а ко лута и шта лута по овом нашем крају – нико не зна", рекао јеТрнинић, додајући да се непријатни звукови чују периодично, и дању, и ноћу.

Да се нешто чудно дешава, потврдио нам је и Крстан Вукобрад, секретар Ловачког удружења из Дрвара, који каже да по овом мјесту круже приче о неидентификованој звијери, која испушта непријатне звукове и плаши мјештане.

"Ових дана је удављено око 20 паса, углавном ловачких, које власници пуштају кад не треба", казао је Вукобрад, додајући да те псе ипак највјероватније даве вукови.

Он је истакао да, поводом необичног догађаја, нико није директно контактирао Ловачко удружење, али да су чули приче које круже.

Војин Башић, предсједник дрварског Ловачког удружења, за "Независне" је рекао да нису сигурни да ли је у питању дрекавац или нека друга чудна звијер, али мјештани потврђују да силази до села и испушта чудне звукове, те становништво не може спавати.

"Ловци су организовали одлазак у Дрвар Село, али су имали проблем са псима, који нису жељели на ту територију, те су се одмах враћали", наводи он и додаје да су ти крици као мјешавина дјечјег плача и завијања.

Како незванично сазнајемо, један полицајац је пуцао на ово "митолошко биће", међутим према изјави Ивице Врдољака, портпарола МУП-а Ливањског кантона, пријава грађана није било. Он каже да у полицији немају никаквих сазнања о томе, иако мјештани тврде да су о овоме обавијестили полицију.

Из Ловачког удружења "Змијање" Бањалука казали су да се, вјероватно, по опису звукава, ради о шакалу, али и они не могу ништа са сигурношћу да тврде.

Предања о дрекавцу

Како предања кажу, дрекавац је мало, длакаво створење, које непрестано гази на сопствено крзно, а потом урла мјешавином плача и вучјег завијања. Јако се плаши свјетлости, иако, наводно, не може бити уништено док не нађе мир. Такође, нема доказа о постојању дрекавца, али постоји одређен број људи који се и даље у многим крајевима плаше овог бића. Према легенди, дрекавци нападају људе који се касно у ноћи затекну у близини гробља или шуме, тако што им скоче на леђа и тјерају их да ходају цијелу ноћ, до првих пијетлова.