Дрон – нова афричка птица

Сједињене Државе планирају да поправе своје позиције у Африци са новом базом за беспилотне летјелице – дронове у држави Нигер, чија је сврха, како се тврди, обезбјеђивање неоружаног надгледања и подршке напорима Француске у Малију и праћења активности Ал Каиде на Црном континенту. Роботизоване летјелица биће стациониране у Нигеру, на источној граници Малија, гдје Французи […]

среда, 30 јануара, 2013 / 19:14

Сједињене Државе планирају да поправе своје позиције у Африци са новом базом за беспилотне летјелице – дронове у држави Нигер, чија је сврха, како се тврди, обезбјеђивање неоружаног надгледања и подршке напорима Француске у Малију и праћења активности Ал Каиде на Црном континенту.

Роботизоване летјелица биће стациониране у Нигеру, на источној граници Малија, гдје Французи тренутно воде кмапању против Ал Каиде, као извјештава АФП и агенције.

Ако план буде одобрен, 300 сервисера и уговораца биће послато у базу да опслужују дронове, објавио је Њујорк тајмс. Афричка команда америчких снага разматра још једну локацију као алтернативну базу, можда у Буркини Фасо.

Викторија Нуланд, портпарол Стејт департмента изјавила је да не постоје планови да америчке трупе учествују у борбама на копну.

Амерички војни званичници не искључују могућност да ће базе бити употребљене за нападе у будућности, ако се запаљива ситуација из Малија прошири на друге територије.

У међувремену, америчка војна команда у Африци разматра опције да успостави базе и у другим земљама региона, као што је Буркина Фасо.

Систем афричке Команде још увијек мора да прође кроз Министарство одбране, анализу предсједника Обаме, и одобрење Нигера. Није донесена коначна одлука, али договор о статусу америчких снага је између двије владе постигнут у понедељак, обезбјеђујући легалну заштиту америчким трупама на афричком тлу.

"Нигер је дао зелено свјетло за америчке дронове на свом тлу, да би се побољшало осматрање и и обавјештајна активност око исламистичких покрета", јавио је Ројтерс, из извора који нису жељели да буду именовани.

Сједињене Држава засад имају само једну сталну базу у Африци, у Џибутију. Тамошња база за дронове увелико се користи за мисије у оближњем Јемену и омогућује приступ сомалијском и суданском ваздушном простору.

Дискусија о инсталирању ове базе прати француску војну интервенцију у Малију и кризу са алжирским таоцима, иза које је остало најмање 37 мртвих страних држављана што је илустровало пријетњу од Ал Каиде у земљама Магреба.

Хилари Клинтон, одлазећи амерички државни секретар, обећала је да неће дозволити да сјеверни Мали постане "сигурно мјесто" за екстремисте у региону и да побуњеници повезани са Ал Каидом постану "веома озбиљна нарастајућа пријетња"

Прошле недеље, Вашингтон је послао око 100 војних инструктора државама које су спремне да, или су већ распоредиле трупе у Малију – укључујући Нигерију, Нигер, Буркину Фасо, Сенегал, Того и Гану.

Безгрешни дронови

Федерални амрички судија донио је почетком јануара пресуду од 75 страница према којој Министарство правосуђа у САД-у нема законску обвезу давати објашњења о убијању Американаца беспилотним летјелицама у циљаним нападима.

Окружни судија САД-а Колин Мекмеон је написала у својој пресуди да је Обамина администрација већином у праву што одбија захтјеве на основу Закона о слободи информација (ФОИА) које су поднијели Америчка унија за грађанске слободе (АЦЛУ) и Њујорк тајмс због материјала који се тиче кориштења беспилотних летјелица при егзекуцији три америчка грађанина у иностранству крајем 2011. године.