Додиков Каран није заборавио Прилепина и ОБА ОСА

Генерални секретар Службе предсједника Српске Синиша Каран навео је да је у случају забране уласка руском књижевнику Захару Прилепину ријеч о малом безбједносном и обавјештајном пучу у БиХ, те да је Обавјештајно-безбједносна агенција /ОБА/ БиХ својим поступањем изашла из законом одређених надлежности, чиме руши уставни поредак БиХ и ствара правну несигурност.

четвртак, 30 августа, 2018 / 09:00

Каран, који је и професор уставног права, наглашава да се ОБА на овај начин директно уплиће у вођење спољне политике БиХ и одређује грађани које државе су пријатељи, а који нису.

"Да је БиХ иоле озбиљна земља, то би био аларм за све институције да се хитно састану и ријеше то питање. Оне нису адекватно реаговале на овај случај и не реагују ни сада. Оне су овдје пале на испиту и не постоје", рекао је Каран синоћ за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је изјавио да проблем представља и недостатак парламентарног надзора те агенције, као и да се може посумњати да је ОБА почела дјеловати самостално забраном уласка Прилепину, што је, вјероватно, урађено уз утицај политичког Сарајева и усмјерено према Српској.

"ОБА је дужна да када размјењује податке достави те обавјештајне информације свим институцијама, укључујући и оне Републике Српске. Никада такве информације институцијама Српске није доставила", нагласио је Каран.

Према његовим ријечима, веома је озбиљан проблем у свакој земљи чије безбједносне институције прекрше своје надлежности.

"Када то уради обавјештајни сектор, онда је то најозбиљнији проблем. ОБА је поступањем у овом случају изашла из стриктно уставом и законом одређених надлежности и показала отворено да институције БиХ не функционишу. Да ли зато што не знају каква је њихова улога када је ријеч о контроли и надзору обавјештајног сектора или зато што то неће?", пита Каран, који је и у вези са тим критиковао представнике Републике Српске у Предсједништву БиХ и Савјету министара.

Он напомиње да за случај Прилепин, осим ОБА, директну политичку одговорност сноси Савјет министара, али и Предсједништво БиХ.

Каран је нагласио да управо Савјет министара и Предсједништво БиХ морају контролисати и надзирати ОБА и требало је да након њеног поступања у случају Прилепин претресу њен укупан рад и све предмете, али су, нажалост, стали у одбрану обавјештајног сектора.

"ОБА је у овом случају сама себи дала надлежности које имају друге институције, а то су, између осталог, Суд и Тужилаштво БиХ. ОБА није та која ће доносити мјере забране, па и оне уласка у БиХ странцима, већ то раде судски и други органи. ОБА је по закону дужна само да штити уставни поредак БиХ, као и од безбједносних пријетњи директно везаних за тај поредак и територијални интегритет и суверенитет", објаснио је Каран и додао да је Гранична полиција БиХ незаконито дјеловала, поступивши по оперативним сазнањима ОБА.

Он је поручио да би министар безбједности Драган Мектић требало да зна да Савјет министара треба да контролише и надзире ОБА, али да није стекао такав утисак.

Руском писцу Захару Прилепину, који је требало да учествује на књижевној вечери у Народној и универзитетској библиотеци Српске у Бањалуци, 23. августа је забрањен улазак у БиХ.

У образложењу рјешења о забрани, које је у посједу Срне, наводи се да је његово присуство на територији БиХ пријетња безбједности БиХ, јавном поретку или међународним односима БиХ, а ову наредбу је 26. марта донијела ОБА БиХ.