Додик и Пешићка: Ко је бивша, а ко садашња звијезда запада

Република Српска није против БиХ и њене међународне позиције и територијалног интегритета, него жели да се поштује унутрашње уређење БиХ са Српском и њеним надлежностима – оцијенио је предсједник РС Милорад Додик.  Он је у Београду, према оцјени Танјуга, оштро дебатовао са самосталном посланицом у Скупштини Србије Весном Пешић, на округлуглом о најављеном референдуму у […]

четвртак, април 28, 2011 / 18:01

Република Српска није против БиХ и њене међународне позиције и територијалног интегритета, него жели да се поштује унутрашње уређење БиХ са Српском и њеним надлежностима – оцијенио је предсједник РС Милорад Додик.

 Он је у Београду, према оцјени Танјуга, оштро дебатовао са самосталном посланицом у Скупштини Србије Весном Пешић, на округлуглом о најављеном референдуму у Српској, у организацији ове новинске агенције.

Пешићева је тврдила да је Додик требало да се консултује с Бриселом, а он узвратио да је спреман да њој повјери улогу изасланика у европским институцијама.

Пешићева је рекла да јој се не свиђа идеја о референдуму у Републици Српској о суду и Тужилаштву БиХ и да би Додик требало о свим спорним детаљима требало да се посавјетује са Бриселом, том пре што је увјерена да би "ЕУ прихватила валидне аргументе за реформу судства".

Додик је одговорио да ће "њој препустити да све то организује у Европи".

"Хајде ви то организујте у Европи и ја ћу изаћи пред народ и рећи да се отказује референдум", рекао је Додик, иронично се насмијешивши на тврдњу Пешићеве да је ЕУ помогла око реформе правосуђа у Србији.

"Зашто о својим примедбама нисте обавестили Европску комисију и друге институције", запитала га је Пешићева.

"Ја сам често говорио о проблемима који постоје у правосуђу, и о потреби да се процесуирају злочини против Срба, и ја немам право и нећу да чутим о томе", нагласио је предсједник Српске.

Он је као илустрацију проблема у судству изнио примјер британског тужиоца кога није именовао, а који је након рада у БиХ постао бранилац Ејупа Ганића пред судом у Лондону, пошто је ухапшен у Великој Британији – због случаја Добровољачка.

"Све што би се и договорили са Европљанима, пало би у воду јер би Американци то одмах промијенили", навео је Додик.

Пешићева му је на то, уз смијешак, одговорила да се са њим и упознала у Америци, гдје је, како је рекла "он био главна звезда" до прије неколико година.

"Ви сте спремни на послушност, ја не", узвратио је Додик.

По мишљењу Весне Пешић, ни Срби, ни Хрвати у БиХ не желе да та земља постане оперативна држава, док је позицију Бошњака оцијенила као "неконструктивну позицију жртве".

Дејтонски споразум је зауставио рат у БиХ, али није створио функционалну државу, додала је. "Имам утисак да нису распршени духови поделе БиХ, ни са српске ни са хрватске стране, док Бошњаци заузимају положај жртве. Све три стране треба да се потруде, да уз помоћ Србије, Хрватске и ЕУ, направе државу."

Пешићева и Додик сложили су се да је улога високог представника у БиХ превазиђена и да је "бирократама из Европе само важно да имају велике плате".

"Демократија није могла да заживи јер ко се није свидео високом представнику, био је смењен", навела је Пешићева.

Додик је још оштрије реаговао, рекавши да је бивши високи представник у БиХ Педи Ешдаун зарадио укупно два милиона долара и да је "послат да разбије Дејтон и централизује БиХ".

"Он је, кад је било потребно, звао Криса Патена као високог представника ЕУ, да му припреми одређене захтјеве, који су њему требали, а онда је представљао као да то тражи Европска унија", рекао је предсједник Српске.

 0 КОМЕНТАРА

  1. Додик мијења позицију од пријеподне до поподне, како му падне на памет. Истина је да је био миљеник САД, а како да ми знамо да то није и данас, иако он прича другачије? Јер се некада хвалио странцима како је једно што говори народу, а друго оно што он проводи у договору са њима. Као нпр. када је Косово прогласило независност, а Брисел га похвалио за конструктиван допринос у смиривању ситуације у РС. Таман су он и Весна Пешић прави саговорници на тему Запад и Срби. Додик је прошао све фазе, од националниог издајника, колаборанта, до тобож патриоте, а једина је константа да га нико не дира од ових са Запада и да човјек плива на власти и грбачи народа 10 година.

  2. Ne može on ni naći boljeg sabesjednika od vesne. Ostali peru ruke od njega.Našla krpa zakrpu.spala knjiga na dva slova, a i ta dva za toaletni papir.
    Išao i patrijarhu. što mu nije rekao kolike penzije je dao onima od kojih bezobrazno dobro živi, kolike je dao kačavendi i jefremu, sa koliko miliona je kupio grigorija?
    Iznevjerili ga bošnjaci: ne dadoše veto, pa sad gleda kako da se izvuče iz gliba u koji se bespotrebno strmoglavio.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *