dysko

Добро јутро Колумбо!

Постаје модерно писати писма па их онда објављивати у медијима и тако их учинити јавним. Иако је некад писмо било средство преношења порука које су углавном имале дискрециони карактер међу особама које су тако комуницирале тај обичај изгледа излази из моде. Написао тако предсједник РС Милорад Додик, предсједнику СНСД и шефу владајуће коалиције у законодавној […]

среда, 2 марта, 2011 / 12:17

Постаје модерно писати писма па их онда објављивати у медијима и тако их учинити јавним.

Иако је некад писмо било средство преношења порука које су углавном имале дискрециони карактер међу особама које су тако комуницирале тај обичај изгледа излази из моде.

Написао тако предсједник РС Милорад Додик, предсједнику СНСД и шефу владајуће коалиције у законодавној и извршној власти у РС Милораду Додику писмо, у коме тражи да се након што су створене законодавне и друге претпоставке, ухвати у коштац са највећим проблемом који успорава пут према Европи а то је гле чуда проблем организованог криминала и корупције који удара у саме темеље друштва, што може произвести несагледиве посљедице по даље друштвене процесе.

Да није трагично било би заиста смијешно.

Мудрице ће одмах рећи да је писмо написано правосудним институцијама и да се не односе нити на законодавну, нити на извршну власт. Кад би ово друштво заиста почивало на принципима три стуба, који се зову законодавна, судска и извршна власт; а да су истовремено независне једна од друге, онда би оваква порука предсједника Републике била апсолутно логична и природна, и нико не би имао права да је као такву доводи у питање, или проблематизира њен значај.

Обзиром да ми нажалост живимо у друштву у којем је све измиксано до те мјере, да се једино зна ко може и смије бити у праву, а све друго је релативно по ономе „МОЖЕ ДА БУДЕ, А НЕ МОРА ДА ЗНАЧИ“онда овај позив предсједника Републике личи на оно: „ДРЖТ’Е ЛОПОВА!“.

Да и моја прича не би била шупља само ћу свима нама освјежити сјећање.

На приједлог владајуће коалиције којој је у прошлом мандату на мјесту предсједника Владе био садашњи предсједник Републике, основан је специјални суд и тужилаштво за борбу против организованог криминала, донесен Закон о одузимању имовине стечене криминалом и корупцијом и још неки законски прописи, који су требали дати додатни импулс за што боље функционисање правне државе.

А онда нам правна држава не даје одговоре зашто бројне афере о корупцији и криминалу, о којима пјевају и врапци на грани, и даље чекају миг властодржаца да буду пуштени у судску процедуру по оној: једног лијепог дана, а можда никада.

Шта се дешава са гомилом ревизорских извјештаја главног ревизора Бошка Чеке и ко је тај ко треба да нареди полицији да обави оно што јој функционално припада?

Да не заборавим, сви смо били запљуснути помпезним хапшењима запослених у дирекцији за приватизацију, руководних радника БОСКЕ, којом приликом су режимски медији данима писали о спектакуларним преварама у којима је имовина Републике Српске, односно њених грађана, оштећена за милионе марака. Људи мјесецима чамили у затвору, да би се све на крају завршило ослобађајућим пресудама.

Јавност ни до дана данашњег није добила информацију колико и од кога је одузето имовине због доказане кривице за пљачку имовине у разним врстама криминалних радњи.

Да не дуљим причу, сваки онај који данас има очи и памћење које датира уназад двадесет година, без обзира гдје живи, у РС или ФБиХ, може свједочити о миленијумској пљачки у том периоду, која нажалост још траје. Сва прича о праву и правди своди се на обавезу доказивања поријекла имовине стечене у том периоду, коју мора свако ко је имовину стекао у том периоду, извршити по одредбама закона

Онда све иде по логици ствари: можеш доказати или не можеш доказати.

Без овог процеса који мора бити праћен доношењем уставне одредбе, којом пљачка у процесу приватизације не застарјева, сва предходна прича остаје само мртво слово на папиру и прича за наивне.

Зато, предсједниче Републике Српске, пошто имате право предлагања амандмана на Устав Републике Српске, предложите овај амандман и тиме докажите да сте заиста спремни да, како кажете, подржите све оне којима је заштита имовине Републике Српске и њених грађана испред свега и изнад свега.Оставите одговор