Добитници НИН-ове награде не могу да оду код љекара

Није пристојно износити у јавност своје приватне проблеме, али приморан сам то да учиним – рекао је критичар Иван Радосављевић, члан Српског књижевног друштва, у просторијама овог удружења, гдје је било ријечи о неисплаћеним доприносима за здравствено и пензионо осигурање самосталним умјетницима. По Закону о култури особи која је стекла статус истакнутог умјетника, локална самоуправа […]

четвртак, 17 априла, 2014 / 13:49

Није пристојно износити у јавност своје приватне проблеме, али приморан сам то да учиним – рекао је критичар Иван Радосављевић, члан Српског књижевног друштва, у просторијама овог удружења, гдје је било ријечи о неисплаћеним доприносима за здравствено и пензионо осигурање самосталним умјетницима.

По Закону о култури особи која је стекла статус истакнутог умјетника, локална самоуправа обезбјеђује средства за здравствено осигурање и минималац за пензијско. Самостални умјетници подносе Пореској управи податке о својим примањима, а она њима даје потврду да су измирени доприноси. Уколико зараде више од 440.000 годишње, сами плаћају разлику која им се израчуна. Уплате за доприносе самосталцима стално касне, и град Београд од јануара није измирио ову своју обавезу.

– Због тога што град није уплатио доприносе, истекао ми је рок важења здравствене књижице. Службеник на шалтеру пореске ми је рекао да га не занимају моји приватни аранжмани са градом Београдом, и да може да ми изда само потврду да сам пореској дужан – рекао је Радосављевић и наставио:

– Имам упут за љекара специјалисту код којег не могу да одем без књижице, а сада не могу ни код љекара опште праксе да подигнем свој редовни мјесечни рецепт за љекове. Град Београд ме излаже здравственом ризику у тренутку када ми је терапија потребна. Шта треба да се деси да би градска власт поштовала закон и показала елементарну људскост и пристојност?

Књижевница Јелена Ленголд подсјетила је да не постоји радно мјесто „сликар” или „писац”, и да држава стога подстиче самосталне умјетнике.

– Писац добија само 10 одсто од продаје својих књига. Уколико прода цио тираж од 1.000 књига, не може да заради више од 500 или 600 евра годишње. И остали хонорари му стижу са закашњењем. Министарство финансија треба, као што је чинило и до сада, да отпише настале камате и дугове који падају на плећа умјетника, не њиховом грешком. А фондови здравственог и пензијског осигурања да пронађу начин да се самосталним умјетницима омогући лијечење, као и несметан одлазак у пензију – рекла је Јелена Ленголд.Оставите одговор