Ђорђе Јеж: Како сам се провео на короничном, безвизном мору у Неуму

У Неум сам отишао сасвим случајно, тачније силом прилика због ове ситуације са короном. Која је, додуше, можда случајна, а можда и није. Имао сам аранжман за Макарску, па сам пребацио на Неум по принципу "дај шта даш".

четвртак, 23 јула, 2020 / 12:09

Мало је познато да је Социјалистичка Република БиХ имала два излаза на море, али онај српски, у Суторини, Ђуро Пуцар Стари је преписао Црној Гори, коју је из страха од литија Мило Ђукановић затворио за највјерније туристе из Српске и Србије. Умјесто Херцег Новог, Неум је избор ове године и за оне са Запада Српске, који више гравитирају Макарској и Башким Водама.

Дакле, Неум. Први утисак. Оно што ме је пријатно изненадило је то што је море изузетно чисто. Очекивао сам прљаво море из разлога што је у питању залив.Из истог разлога сам очекивао и топло море, што се и обистинило-што је још један плус.

Цијене домаће, телефон без роминга

Оно што је минус је то што у суштини Неум нема "крштене" плаже и мањак природног хлада, па те то једноставно да изнајмиш сунцобран и то кошта у просјеку 6 КМ. Дефинитивно би требали порадити на уређењу још 2-3 нове плаже, ако се насеље буде ширило према Пељешкој страни.

Цијене су за наше стандардне, које можете плаћати конвертибилним маркама и користити телефон без роминга. Поприлично су приступачне. У односу на Хрватску и Црну Гору јефтиније од 20-30 одсто.

Кафа је у просјеку 2КМ, пиво је 3,5-4 КМ просјек, а минерална вода око 2,5 КМ. Кугла сладоледа је 1-1,5КМ, а палачинке 4-5 КМ. Пица за две особе је 10КМ, а породична 16 КМ. Хамбургер и кебаб ћеш платити 5КМ, мале ћевапе 6, а велике 10КМ. Литар и по флаширане воде коју си принуђен пити поред катастрофалне "локалне"(као и у доста мјеста на приморју) је 2КМ. Ко жели на педалину, за сат времена треба издвојити 12КМ, а лежаљка за дневну употребу стоји 6КМ.

Могло би се повести више пажње и на чистоћу плажа, које и нису баш репрезентативне, али јесу подношљиве (нећемо баш бити сека персе).

У Зеници на мору

Што се гостију тиче, око 80 одсто су из Ефбиха, тако да сам се наслушао оног "ба" и "Аллаха ми" за наредних годину дана. Да није великог графита-шаховнице на другој страни залива и конобара који су већином локални Хрвати или из околине, помислио бих да сам у Зеници или Сарајеву на мору.

Ипак, има ту и покоји Влах и његово "бре", као и пет-шест аутомобила са србијанским регистарским таблицама које примјетих. Некако је најмање нас "конститутивних" Влаха из Републике Српске, или се слабо распознајемо по нагласку. У тренутку док ово пишем, гарантујем за двадесетак Приједорчана и исто толико Бањолучана.

Овдје сам допутовао са дјевојком, преко туристичке агенције. Пут овамо и назад, пет ноћења са доручком (изузетно коректан "шведски сто") у хотелу са базеном, нас је изашло 285КМ по особи. Хотел је за те паре изузетан, а базен са панорамским погледом на море је врх. Заиста смо прошли повољно.

Неумски туризам захвалан корони

Иначе, корона је помогла Неуму да ове године постане ТОП дестинација, а у овом тренутку хотел у којен сам распродат је са аранжманима до краја сезоне, а колико чујем од људи овде и остали бољи хотели (Сунце, Гранд, Вапоре).

На букингу се још можда може наћи неки приватни апартман изнад магистрале (удаљен километар и више од плажа) и, колико сам схватио, скочила је цијена. Понуда и потражња.

Сума сумарум, обзиром да смо обоје били скептици и очекивали "брљуг и бару", поприлично смо задовољни. Вјерватно Неума не бих видио скоро, да не би короне, али кад се све узме у обзир – задовољан сам.

П.С.

Срели смо од познатих Халида Бешлића. Баш је низак чова, мало већи од моје цуре која је нешто преко 160 центиметара.1 КОМЕНТАР