Ђоковић опет први

Роџер Федерер ће пред старт посљедњег турнира у сезони, завршног Мастерса у Лондону, предати круну тениског краља Новаку Ђоковићу, који ће 2012. годину завршити на првом мјесту АТП листе. Због усклађивања термина за наредну сезону, челници АТП-а су одлучили да обришу све бодове освојене у завршници прошле године. Роџеру ће бити обрисано 3.000 поена (500 […]

понедељак, 5 новембра, 2012 / 09:08

Роџер Федерер ће пред старт посљедњег турнира у сезони, завршног Мастерса у Лондону, предати круну тениског краља Новаку Ђоковићу, који ће 2012. годину завршити на првом мјесту АТП листе.

Због усклађивања термина за наредну сезону, челници АТП-а су одлучили да обришу све бодове освојене у завршници прошле године. Роџеру ће бити обрисано 3.000 поена (500 Базел, 1.000 Париз и 1.500 Лондон), док ће Новак изгубити само 560 (180 Базел, 180 Париз, 200 Лондон), па ће на тај начин српски тенисер бити на првом мјесту до краја 2012. године. Ђоковић ће имати скоро 2.000 бодова више у односу на Швајцарца, и поред тога што је такмичење у Паризу завршио у другом колу.

Након што је Федерер на првом мјесту смијенио Ђоковића послије Вимблдона, било је јасно да ће до краја сезоне да се води жестока битка за мјесто лидера. Србин није дозволио Швајцарцу да стекне недостижну преност, па су љубитељи тениса са нестпљењем ишчекивали УС Опен, потом Мастерсе у Шангају, Пекингу, Паризу или чак завршни у Лондону, како би ова два виртуоза са рекетом у још једном епском окршају дали одговор на питање ко је заслужио да годину оконча као тениски краљ.

Част је припала српском асу, мало захваљујући Федереру, који је поражен у Базелу од Хуана Мартина дел Потра, а потом је одустао од Париза, гдје је трофеј освојио прошле године, а више константним партијама, које је пружао током сезоне. Новак је убједљиво доминирао у АТП трци, у којој се рачунају резултати само у 2012. години. Освојио је пет титула, од тога један грен слем – Аустралијан опен, док је изгубио у финалу УС Опена и Ролан Гароса, има три Мастерса у Мајамију, Канади и Шангају, играо је финала у Синсинатију, Риму и Монте Карлу, а тријумфовао је и у Пекингу. Тријумф на Мастерсу у Шангају дефинитивно је одредио даљи ток сезоне, када је надиграо Марија, спасио пет меч лопти и смањио заостатак за Швајцарцем на 180 поена.

Пред завршни Мастерс у Лондону на конту има 70 побједа и 12 пораза. Три пута је поражен од Надала и Марија, Федерер је славио у два дуела, а по један тријумф имају Јанко Типсаревић, Џон Изнер, Сем Квери и Хуан Мартин дел Потро.

Пред Новаком је посљедњи турнир у сезони, у граду који ове године није претјерано “симпатичан” српском асу – у Лондону. Могла би да буде трећа срећа, прилика да, коначно, тријумфује након Вимблдона и Олимпијских игара.