Дјечја седмица – ХЕРКУЛЕС (HERCULES)

Уводник драматичног гласа, прекидају музе. Нацртане као реплика Дива, са саундтрека за Мулен Руж. Уз виџејисање осликаних античких ваза, којима орнаменти оживе, музе протестују да ће тако прича бити сухопарна "као грчка трагедија". Ако се слажете са таквим типом упућивања дјеце у општу културу, филм попуњава све формуларе. Свједочићете грчком предању, модификованом за потребе америчког […]

петак, 26 августа, 2011 / 05:42

Уводник драматичног гласа, прекидају музе. Нацртане као реплика Дива, са саундтрека за Мулен Руж. Уз виџејисање осликаних античких ваза, којима орнаменти оживе, музе протестују да ће тако прича бити сухопарна "као грчка трагедија".

Ако се слажете са таквим типом упућивања дјеце у општу културу, филм попуњава све формуларе. Свједочићете грчком предању, модификованом за потребе америчког друштва данас.

Адаптација углавном иде на штету историјске и научне истине. Било да цензори унапријед савјетују неподесност за намијењени узраст, или се боје да ће то истима бити досадно. Тако Пегаза (код нас познатији као Јабучило), Херкулес није ни укротио. Поклонили му га родитељи.

Индустрија играчака се потрудила, да се и пунољетна пратња забавља. Све је зачињено слађушном љубавном причом, високог моралног предрачуна. Његова Мег је узрок што се одрекао бесмртности.

Неизбјежне су референце ка актуелном тренутку. Напримјер, суђаје пророкују да ће водоинсталатерски посао бити невиђено уносан у САД.

Све у свему, још један цртић, са нејасно стилизованом графиком. Која баш дјелује накарадно и неуклопљено.

(Редитељи: Рон Клементс, Џон Маскер; Гласови: Роџер Барт, Дени де Вито, Џејмс Вудс)Оставите одговор