Диско – атентат за почетак Кустендорфа

Овогодишњи филмски фестивал Кустендорф биће отворен 18. јануара на Мећавнику уз необично кореографисан атентат на Франца Фердинада, обојен диско хитовима и ватрометима умјесто пуцњева. "Кустендорф ће да буде отворен осамнаестог јануара на спектакуларан начин, не онако стидљиво као до сада", открива за Б92 редитељ Емир Кустурица. "Биће то кореографија на тему убиства тиранина Франца Фердинанда, […]

уторак, 14 јануара, 2014 / 08:16

Овогодишњи филмски фестивал Кустендорф биће отворен 18. јануара на Мећавнику уз необично кореографисан атентат на Франца Фердинада, обојен диско хитовима и ватрометима умјесто пуцњева.

"Кустендорф ће да буде отворен осамнаестог јануара на спектакуларан начин, не онако стидљиво као до сада", открива за Б92 редитељ Емир Кустурица. "Биће то кореографија на тему убиства тиранина Франца Фердинанда, али у плесном аранжману диско музике из седамдесетих".

Костимирани пар, Софија и Франц, кроз капију Мећавник града ући ће у маниру старих филмова, али ће их убрзо уз велики број људи дочекати и необична плесна бомба, наводи Кустурица који церемонију отварања описује као спектакуларну холивудску забаву.

"Њих двоје ће поздравити огромна количина људи, костимираних статиста. Они ће на њих да бацају цвијеће на ластишу, које ће се потом њима враћати у рукав. Све ће се то дешавати у импровизованој 3Д пројекцији", објашњава Кустурица додајући да ће све зграде на Мећавнику бити покривене платном са филмским пројекцијама.

"Неуспио покушај убиства на другој кривини биће почетак плеса за све који се ту нађу. А на крају, када дође до убиства, оно се заправо неће десити, већ ће Гаврило Принцип испружити руку и уперити пиштољ из којег неће изаћи метак, већ ће се изнад свих брда око Мећавника појавити ватромет."

Ове године акценат фестивала стављен је на квалитетне ауторе, па ће тако на Кустендорф стићи Ашгар Фархади, редитељ чувеног иранског филма "Развод" који је прошле године након бројних европских награда освојио и Оскара за најбољи филм ван енглеског говорног подручја.

Њему ће се придружити и позната француско-аргентинска глумица Беренис Бежо, која игра главну улогу у Фархадијевом новом филму, хваљеној драми "Прошлост".

"Нису више у питању звијезде, већ оно што је циљ фестивала, а то је да окуражи младе људе и да их доведе у позицију у којој је филм најважније средство", тврди Кустурица.

Осим Фархадија, студентима-гостима фестивала предавање ће одржати и Паоло Сорентино, редитељ филма "Велика љепота" који критика сврстава раме уз раме са италијанским класицима на чије се наслијеђе филм великодушно ослања.

"Велика љепота" је 12. јануара награђена Златним глобусом у категорији страних филмова, а велике су шансе да се нађе и у трци за Оскара након што 16. јануара буду саопштене номинације за ту америчку награду.

Из Италије на Кустендорф долази и редитељ Ђанфранко Рози са прошлогодишњим документарцем "Свети ГРА", првим документарним филмом који је у Венецији освојио Златног лава, награду традиционално намјењену играним филмовима.

Сви они ће уз бројне друге госте одржати предавања студентима из цијелог свијета и са њима размијенити искуства о раду и животу у филмском свијету.

Музички програм фестивала, који је организован у виду вечерњих концерата, обиљежиће наступи француске пјевачице Заз и састава Рибља чорба, Мостар Севдах Ријунион, Махала Раи Банда, Емир Кустурица & Но Смокинг Оркестра.

Фестивал ће трајати до 23. Јануара.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *