Директор СИПА суспендује "упрљане" кадрове

Директор СИПЕ Перица Станић на данашњем састанку са Заједничком комисијом за одбрану и безбједност ПСБиХ казао је да ће у наредна два дана поступити у складу са законом и суспендовати запослене против којих је поднесена кривична пријава, а то је за Кликс потврдио Шемсудин Мехмедовић, члан Комисије. Из СИПЕ су раније потврдили да је 2. […]

среда, 24 фебруара, 2016 / 21:01

Директор СИПЕ Перица Станић на данашњем састанку са Заједничком комисијом за одбрану и безбједност ПСБиХ казао је да ће у наредна два дана поступити у складу са законом и суспендовати запослене против којих је поднесена кривична пријава, а то је за Кликс потврдио Шемсудин Мехмедовић, члан Комисије.

Из СИПЕ су раније потврдили да је 2. децембра 2015. године тој агенцији поднесена анонимна пријава против Горана Зубца и неких других особа те је у складу са законом прослијеђена Тужилаштву БиХ на даље поступање.

"На данашњем састанку са директором СИПЕ било је говора и о кривичним пријавама против неких запослених, господин Станић је обећао да ће у наредна два или три дана поступити у складу са законом када је у питању суспензија запослених против којих се води истрага", казао је Шемсудин Мехмедовић.

А Закон о полицијским службеницима каже да полицијски службеник може да буде привремено суспендован са задатака и дужности које обавља или суспендован из полицијског органа ако је против њега покренут кривични или дисциплински поступак, и ако се, узимајући у обзир природу кривичног дјела или природу теже повреде службене дужности као и околности под којима је почињено кривично дјело, односно тежа повреда службене дужности, може основано вјеровати да би се иначе штетило интересима службе или интерном поступку.

Осим Горана Зубца кривичне пријаве између осталих поднесене су против замјеника и помоћника директора СИПЕ Ђуре Кнежевића и Јасмина Гогића, начелника Финансијско-обавјештајног одјељења и предсједника Комисије за унапређење полицијских службеника Душка Дрљаче, начелника Центра за истраживање ратних злочина Ивице Дивковића и шефа Одјељења за истрагу у Сектору за истраживање ратних злочина и члана Комисије за унапређење полицијских службеника Мариа Капетановића.

На данашњем састанку наглашен је напредак СИПЕ у претходном периоду, али је и истакнут проблем одласка једног дијела руководећег кадра из СИПЕ због испуњавања услова за старосну пензију, због чега се у скорије вријеме планира попуњавање упражњених позиција, како би СИПА радила у пуном капацитету.0 КОМЕНТАРА

 1. Проблем није тако једноставан како се чини на први поглед. Није проблем у пар службеника више или мање, већ у читавом начину запошљавања у ове агенције. Наиме, ријеч је о томе да се на позицијама инспектора и руководилаца налазе кадрови који су школовани за све осим за обављање послова везаних за борбу против свих облика противправних и друштвено опасних понашања.

  Са корупцијом и непотизмом приликом запошљавања у полицијским агенцијама тешко ћемо се изборити, зато потенцирам на сужавању круга људи који се запошљавају, и то путем измјена Закона о полицијским службеницима, јер ће се на тај начин омогућити да у полицијске структуре уђу и људи од интегритета па ће они који су склони корупцији врло брзо испливати и бити санкционисани.

 2. Cijela R Srpska ovakva kakva jese, je uprljana i cijelu nju, po dubini , visini, uzduž i poprijeko treva suspendovati.
  Ona je duboko ogrezla u nečojstvu, u kriminalu, u svemu što nije normalno ni u jednom promilu.

  Svi oni koji su je vodili od njenog postojanja do danas su je prljali, kaljali, , istina neko više, neko manje. Poslije svakih izbora, prljavština je bila masnija, smrdljivija, tka da njoj spasa nema.
  Nevinih nema, ni oni koji nisu bacili na nju ni mililitar nečisti, krivi su što nisu ništa uradili, niti pokušali da nešto urade,što ssu ćutali, makar i po cijenu života.

  Istina , neki jesu, ali su ih potkupili gadovi režimski, bilo parama, bilo radnim mjestima, penzijama izuzetnim, …ne mogu da se sjetim kako ih zovu,… i tim svojim papkarenjem su još više zagadili Srpsku
  Poginuti onako junački, herojski kao Vukelić.

  Sve , sve, ali crkvi ne mogu da oprostim što uze učešća u prljanju svoje zmlje i svoga naroda.
  Da vam pravo kažem, ova republika je kao gnjila jabuka koja je za baciti, ali nadam se da su one sjemenke u njoj ostale zdrave, da će iz njih iznići mladice.

  Ali, problem je što zlikavci, i sjemenke stavljaju u ulje, li kako reče Špiri, treba m isključiti vazduh